"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Яценюка збільшили стартову вартість 3G-ліцензії до 2,7 мільярда

Вівторок, 2 грудня 2014, 13:45

Кабмін збільшив стартову вартість ліцензії на користування радіочастотним ресурсом для впровадження зв'язку третього покоління (3G) до 2,7 млрд гривень з раніше запропонованих 2,443 млрд гривень.

Про це йдеться в тексті умов тендеру, опублікованому на сайті НКРЗІ.

Згідно з методикою, яку наводить держрегулятор в умовах тендеру, вартість ліцензії обчислювалася на основі вартості 1 МГц на одного жителя країни з урахуванням аналогічних конкурсів в Латвії, Чехії, Польщі, Туреччини, США та інших країнах.

"Чисельність населення України була прийнята за 42,99 млн чол. У цю цифру не входить населення окупованого Криму і Севастополя", - йдеться в документі.
 
У результаті НКРЗІ вивела вартість 1 МГц в розмірі 0,1814 долара.

Реклама:

"Стартова вартість лота була отримана шляхом множення цієї цифри на кількість смуг, відведених під 3G і на офіційний курс долара станом на 5 листопада. Вартість конверсії частот залишилася колишньою - 1,601 млрд грн", - йдеться в тексті.

Згідно з умовами ліцензії оператори зобов'язуються впровадити зв'язок 3G на території обласних центрів протягом 18 місяців від отримання ліцензії, а в населених пунктах з населенням від 10 тис чол - протягом 6 років.

Нагадаємо, 1 грудня Кабінет міністрів затвердив умови тендеру на отримання ліцензій для надання послуг зв'язку в стандарті 3G, затверджені НКРЗІ.

Як повідомлялося, голова АП з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків заявив, що 3G-інтернет може з’явитись в Україні не раніше весни.

Раніше Шимків на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Кабінет міністрів хоче збільшити вартість ліцензії на 3G-зв'язок з раніше передбачених 2,4 мільярдів гривень до понад 3 мільярдів.

Президент України Петро Порошенко доручав уряду забезпечити проведення в Україні конверсії радіочастотного ресурсу, необхідної для запуску зв'язку стандарту 3G, до 15 серпня 2014 року. Відповідний указ з’явився на офіційному сайті президента у липні.

Досі в Україні єдиним монопольним власником ліцензій на 3G (UMTS) є компанія "ТриМоб", яка отримала її від свого материнського і на той час державного "Укртелекому".

Поки в Україні практично нема 3G  - "ТриМоб" надає послуги приблизно 1% споживачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!