"Лукойл" піде з Саудівської Аравії

Вівторок, 2 грудня 2014, 09:34

Нафтова компанія "Лукойл"може продати частку в СП Lukoil Saudi Arabia Energy Ltd (Luksar Energy), в якому 80% належить його дочірньому оператору зарубіжних проектів Lukoil Overseas, 20% - саудівській державній Saudi Aramco.

Про це розповіли "Известиям" джерела в Saudi Aramco і Luksar.

Слідом за Total, Shell, Eni і Repsol, які за останні роки теж пішли з Саудівської Аравії, компанія запропонує скупити свою частку в СП місцевим партнеру - Saudi Aramco, вважають експерти.

За словами співрозмовників, "Лукойл" розглядає можливість продажу частини або всієї частки в Luksar. Причому одне з джерел запевняє, що з моменту створення Luksar в 2004 році частка Lukoil Overseas скоротилася на користь Saudi Aramco і зараз частка у "Лукойла" менше порядку двох третин в СП; офіційно на сайтах компаній проте співвідношення 80:20.

Реклама:

Поки неясно, чи зробить "Лукойл" пропозицію Saudi Aramco про викуп контрольного пакета - "Лукойл" тільки почав розглядати варіант розриву 40-річного контракту на розробку і видобуток газу (його "Лукойл" підписав з місцевим урядом одночасно зі створенням СП), пояснює джерело .

"Вони не знайшли нафти, вони не знайшли газу. Схоже, що вони ("Лукойл") точно підуть, - говорить джерело в Saudi Aramco. - Це логічно, тому що інші компанії вже покинули свої проекти в Саудівській Аравії: пішли французи - Total , англійці - Shell і італійці - Eni.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!