Банки Білорусі призупиняють кредитування фізосіб

П'ятниця, 19 грудня 2014, 15:04

Білоруські банки після заяв Національного банку Білорусі про введення 30% комісії при купівлі валюти та рекомендації знизити обмінний курс білоруського рубля до долара США на 10% призупиняють кредитування фізосіб і вводять обмеження на валютні операції з платіжними картами.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Пріорбанк ("дочка" Raiffeisen CIS Region Holding) заявив про припинення кредитування фізосіб з 19 грудня. "19 і 20 грудня Пріорбанк припиняє укладення кредитних договорів та видачу кредитів фізичним особам", йдеться в повідомленні банку.

Крім того, "тимчасово з технічних причин" припинив прийом заявок на видачу кредитів банк БелВЕБ ("дочка" російського Зовнішекономбанку).

Реклама:

Також призупинили кредитування фізосіб Абсолютбанк, МТБанк, Ідея банк і Дельта банк.

БПС-Сбербанк (входить до групи Сбербанку РФ) кредитування фізосіб не припиняв, але ввів 30-денний термін розгляду заявок.

"З 19 грудня 2014 року термін розгляду заявок на кредити і овердрафти для фізичних осіб в БПС-Сбербанк складе не менше 30 днів", - йдеться в повідомленні на сайті банку.

Крім того, білоруські банки ввели обмеження на валютні операції з використанням банківських платіжних карт.

БПС-Сбербанк з 19 грудня заборонив проведення операцій поповнення поточних рахунків, відкритих в іноземній валюті, з використанням банківської платіжної картки, номінованим у білоруських рублях.

У Белинвестбанку встановлено заборону на переказ коштів з карток, номінованих в білоруських рублях, на картки, поточні, вкладні рахунки в іноземній валюті.

Крім того, заборонений переказ коштів з рахунків у нацвалюті на картки, номіновані в іноземній валюті, внесок готівки білоруських рублів на картки, номіновані в іноземній валюті, видача готівкової іноземної валюти за картками, номінованими в білоруських рублях, на території Білорусії.

БТА банк також вводить обмеження на проведення операцій, відмінних від валюти поточного (розрахункового) рахунку. "Проведення операцій, відмінних від валюти поточного рахунку, можливо тільки за межами Білорусії", - йдеться в повідомленні банку.

При цьому введені добові ліміти на операції за кордоном для всіх типів карт: зняття готівкових коштів - до 500 або доларів еквівалент, оплата товарів і послуг - до 1 тисячі доларів або еквівалент.

Белагропромбанк у своєму повідомленні не уточнює, які конкретно операції з картками проводити не можна: "Повідомляємо, що тимчасово відсутня можливість здійснення окремих видів операцій з використанням банківських платіжних карток".

Раніше Національний банк Білорусії оголосив про тимчасове запровадження 30% збору при купівлі валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!