Кабмін схвалив законопроект щодо контролю за трансфертним ціноутворенням

Четвер, 18 грудня 2014, 19:04

Під час засідання Кабінету міністрів у середу, 17 грудня, ухвалено проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням)".

Про це повідомляє прес-служба уряду.

Як зазначається, норми Податкового кодексу щодо контролю за трансфертним ціноутворенням потребують змін в частині приведення до вимог Настанов Організації економічного співробітництва та розвитку щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових служб.

Крім того, ухвалення проекту є однією з умов  програми стратегічних та інституційних реформ Світового банку в Україні "Позика на політику розвитку".

Реклама:

"Над документом працювала окрема робоча група, до складу якої входили представники аудиторських компаній, банківського сектору та центральних органів виконавчої влади. Також даний законопроект був предметом дослідження технічної місії МВФ та експертів Світового банку", - йдеться у повідомленні.

Законопроектом запроваджується принцип "витягнутої руки", що є основним стандартом для трансфертного ціноутворення та змінюється основна мета трансфертного ціноутворення з визначення звичайної ціни на "визначення зіставності умов у контрольованих операціях, виходячи з принципу "витягнутої руки", надано визначення методів згідно з рекомендаціями ОЕСР та вдосконалено механізм обрання методу трансфертного ціноутворення.

Контролюючому органу надано право застосовувати інші методи визначення ціни контрольованих операцій, лише якщо він обґрунтує, що застосований платником податків метод не дає змогу визначити, що ціна в контрольованій операції відповідає принципу "витягнутої руки".

Ліквідовано схеми оптимізації оподаткування через штучне зменшення суми операції з одним контрагентом менше 50 млн гривень на рік.

"Для застосування трансфертного ціноутворення законопроектом визначено сукупний обсяг доходу платника більше 20 млн гривень та одночасно передбачено, що операції повинні перевищувати 1 млн гривень", - повідомляє прес-служба.

З метою запобігання виходу платників податків з-під дії контролю за трансфертним ціноутворенням пропонується визнати контрольованими господарські операції з продажу товарів через комісіонерів - нерезидентів та операції за участю одного або декількох непов'язаних посередників, якщо така операція підлягала б контролю без участі посередників та посередник не виконують істотних функцій.

До контрольованих операцій також включено господарські операції з пов’язаними особами - резидентами, що мають постійне представництво.

Передбачено використання медіани, якщо ціна в контрольованій операції або відповідний показник рентабельності контрольованої операції знаходиться поза межами діапазону цін, замість мінімального (максимального) значення діапазону.

Значні обсяги інформації про контрольовані операції, що має опрацювати фіскальна служба, потребують збільшення терміну проведення перевірок.

Відповідно до рекомендацій ОЕСР та пропозицій Світового банку такий термін збільшено з 6 до 18 місяців з можливістю продовження ще на 12 місяців у разі необхідності.

"Скасовано пріоритет офіційно визнаних джерел інформації. Платники податків та податкові органи зобов’язані використовувати інформаційні джерела, що є загальнодоступними та дають можливість отримати вищий рівень співставності комерційних та фінансових умов операції", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: