Думка експерта: Кабмін готує країну у 2015 році до дефолту

Четвер, 18 грудня 2014, 15:02 -

Під той проект державного бюджету на 2015 рік, який зараз обговорюється, МВФ гроші не дасть.

Такої думки дотримуються експерти проекту "Ціна держави".

"З великим розчаруванням ознайомились з проектом бюджету на 2015 рік. Не хотілось би заглиблюватись у деталі поки цей документ не набув статусу законопроекту. Однак хочемо звернути вашу увагу на наступні цифри", - йдеться у повідомленні.

За словами експертів, запропонований план по доходам нереалістичний.

Реклама:

"У проекті передбачається ріст доходів бюджет на 20%. Це при тому, що цього року доходи виростуть на 5%, минулого року вони зросли на 2%, а у 2012 році на 10%. Невже уряд очікує початок економічного буму починаючи з січня? Звідки оптимізм?", - наголошують вони.

Експерти вважають, що за такого плану недонадходження становитимуть щонайменше 40 млрд гривень, що навряд чи пройде повз уваги МВФ.

"Оскільки план по доходам фантастичний, то і запропонований дефіцит є нереалістичним. Проект передбачає дефіцит бюджету 65,1 млрд гривень або близько 3,8% ВВП. Однак з урахуванням прихованого дефіциту (очікуванні недонадходження) ця цифра реально буде більше 100 млрд гривень або 5,9% ВВП", - зазначають в проекті.

Водночас, як зазначають експерти, ліміт дефіциту для зведеного бюджету відповідно до вимог МВФ - 3,9% ВВП.

Також вони звертають увагу на ріст дефіциту Пенсійного фонду. При тому, що соціальні стандарти не підвищуються і пенсії не повинні рости – фінансування фонду збільшилось на 16,4 млрд гривень і сягнуло 98,1 млрд гривень  або 5,8% ВВП, нагадують експерти.

"І це ми ще не бачили бюджет НАК "Нафтогаз України". Про такий бюджет багато говорити не хочеться. Під такий кошторис МВФ гроші не дасть. А це значить, що та цифра обмінного курсу на 2015 рік, яка обговорюється – 22 гривні за долар - буде лише початком незабутнього нового  року. Такий бюджет наш шляху до дефолту", - підкреслюють вони.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: