"Донбасенерго": НКРЕ гальмує фінансування компанії

Четвер, 18 грудня 2014, 12:20

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних (НКРЕКУ), не погоджує надання ПАТ "Донбасенерго" авансового платежу за електроенергію розміром майже 128 мільйона гривень.

Про це йдеться в пояснювальній записці компанії, яка є в розпорядженні "Економічної правди".

"З метою стабілізації фінансового стану компанії на Раді Оптового Ринку електроенергії було погоджено виділення в листопаді 2014 ПАТ "Донбасенерго" кредиту ДП "Енергоринок" у вигляді авансового платежу за електроенергію у розмірі 127,8 млн гривень для здійснення розрахунків за паливо", - зазначається в записці.

"Дане рішення було підтримане Міністерством енергетики та вугільної промисловості", - наголошують в компанії.

Реклама:

Також для цільового використання коштів "Донбасенерго" з ДП "Енергоринок" було укладено додаткову угоду про можливість зарахування коштів на пряму на рахунки Слов'янської ТЕС.

"На сьогоднішній день рішення про надання ПАТ" Донбасенерго "авансового платежу в розмірі 127,8 млн гривень не погоджено НКРЕКУ", - зазначає компанія.

Крім цього, згідно записці, Комісія не погодила постанову про затвердження додаткового платежу за електроенергію "Донбасенерго" для компенсації оплати праці персоналу Слов'янської ТЕС. За вересень 2014 року - 14,4 млн гривень, за жовтень - 15 млн гривень.

Як наголошується в записці, роботи з відновлення Слов'янської ТЕС, пошкодженої під час проведення АТО в липні 2014 року, фінансувалися за рахунок власних коштів компанії.

"Незважаючи на витрати, пов'язані з відновленням роботи ТЕС, "Донбасенерго" планувало вийти на збалансований фінансовий результат в листопаді-грудні 2014 року. Однак через не залежні від підприємства причини, фінансовий небаланс підприємства, який виникає в грудні 2014 року, покрити не виходить" , - йдеться в записці.

"На даний час планується підключення енергоблоку №7 Слов'янської ТЕС до Об'єднаній енергосистемі України вже 10 січня 2015 року. Це дозволить ввести в систему додатково 750 МВ дефіцитних потужностей", - підкреслюють в компанії.

Також в "Донбасенерго" додають, що наближаються остаточні терміни погашення компанією короткострокових кредитів "Ощадбанку" з лімітом 385 млн гривень. "При цьому "Ощадбанк" досі не прийняв рішення про перекредитування", - йдеться в записці.

Раніше повідомлялося, що Слов'янська ТЕС закуповуватиме вугілля у ДП "Сніжнеантрацит", а можливо - і у ДП "Свердловантрацит", що перебувають в неконтрольованій Україною зоні проведення антитерористичної операції.

У 2013 році Фонд держмайна продав 60,8% акцій державної енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" за 718,9 млнгривень, на 12% більше стартової ціни, компанії "Енергоінвест Холдинг".

Бізнесмен Ігор Гуменюк є мажоритарним акціонером Energoinvest Holding BV, якій належить 91% компанії "Енергоінвест Холдинг".

Другим найбільшим акціонером "Донбасенерго" є держава з часткою 25%.

Виробничі активи ПАТ "Донбасенерго" складають енергоблоки Старобешівської і Слов'янської ТЕС сумарною встановленою потужністю 2855 МВт.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: