У Фірташа закликають владу припинити дискримінацію металургів

Середа, 17 грудня 2014, 15:29

Роботодавці ГМК попереджають про втрату десятків тисяч робочих місць, якщо влада не припинить підвищувати податки за користування надрами при видобуванні залізної руди.

Про це йдеться в повідомленні Федерації роботодавців України.

"На сьогоднішній день частка гірничо-металургійного комплексу у ВВП України складає понад 15% і забезпечує понад 10% податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів та близько 45% надходження валюти в країну", - наголошується в повідомленні.

Крім цього, в Федерації зазначають, що на підприємствах ГМК працює 350 тисяч чоловік, "близько половини з яких можуть втрати свою роботу, і це без врахування зайнятих працівників у суміжних галузях".

Реклама:

Як зазначається у  зверненні, останнім часом рентабельність цієї галузі значно поступається показникам інших країн.

Гірники та металурги відзначають, що значний надлишок гірничодобувних та металургійних потужностей у світі, й без того, призвів до рекордного зниження ціни на залізну руду: з початку 2014 року вона знизилася майже вдвічі.

"Натомість собівартість української залізної руди постійно зростає, однією з головних причин чому є значне збільшення плати за користування надрами. Таким чином, ціни на продукцію українських підприємств ГМК виявляються затиснутими з одного боку падінням цін на світових ринках, а з іншого боку – постійно зростаючою собівартістю", - наголошують в Федерації.

Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України є власник компаній Group DF Дмитро Фірташ.

Наразі правоохоронні органи США домагаються його екстрадиції. В Австрії, де зараз перебуває Фірташ, його було затримано, але звільнено під заставу в 155 мільйонів доларів.

Нагадаємо, раніше приватні газодобувні компанії просили владу скасувати ставки рентної плати за використання надр для видобутку природного газу на рівні 55% - з покладів на глибині до 5 км, і 28%  - з покладів на глибині понад 5 км.

На початку серпня 2014 вступили в силу поправки до Податкового кодексу та зміни до держбюджету на 2014 рік, розроблені Кабміном.

Відповідним Законом до 1 січня 2015 року було підвищено ренту на видобуток залізної руди з 5% до 8%, нафти - з 39% до 45%, газу з покладів до 5 км - з 28% до 55%, газу з покладів більше 5 км - з 15% до 28%.

За інформацією "ЕП", уряд збирається продовжити відповідний режим з січня 2015 року. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!