Банкіри: призупинити девальвацію гривні можуть лише адмінзаходи НБУ

Середа, 17 грудня 2014, 12:31

Призупинити девальвацію гривні можуть лише додаткові адміністративні заходи Національного банку обмежувального характеру.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на банкірів.

"Можливо, в ситуації критичного падіння курсу буде потрібно введення тимчасових адміністративних заходів, як це було напередодні парламентської кампанії. Очевидно, цей період вже настав", - сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

"Щоб зупинити різке зниження курсу гривні необхідно ввести мораторій на дострокове зняття депозитів для населення, обмежити можливість зняття коштів з поточних рахунків 10 тис грн в день, а також ввести жорсткі адміністративні заходи для "конвертаторів". Крім того, до розрахунку нормативу обов'язкового резервування необхідно включити каси і залишки на всіх коррахунках", - сказав глава наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат.

Реклама:

Разом з тим, начальник управління загальнобанківських ризиків банку "Фінанси та Кредит" Микола Войтків вважає, що ринковий інструментарій НБУ за впливом на валютним курс дуже обмежений.

"Можна придумати додаткові адміністративні заходи, але це ситуацію не змінить, а лише з часом посилить", - констатував він.

На думку Войтківа, надходження коштів від міжнародних фінансових організацій могло б позитивно вплинути на курс гривні, однак влада зволікає з проведенням реформ, які є ключовими умовами такої допомоги.

"Сьогодні девальвація гривні пов'язана з негативними очікуваннями - у населення, підприємств, інвесторів. Відсутній позитивний інформаційний фон: немає поліпшень в економіці країни, неспокійна обстановка на сході країни, і, найголовніше, не видно бажання гілок влади здійснювати заходи, спрямовані на проведення заявлених структурних змін у всіх сферах життя. Як наслідок, від міжнародних фінансових організацій, в першу чергу, МВФ, не надходить фінансова допомога, яка позитивно вплинула б на динаміку курсу гривні", - сказав він.

Директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов вважає, що без взаємодії з виконавчою та законодавчою владою у НБУ залишається вузький перелік інструментів, що стосуються безпосередньо учасників валютного ринку, але немає впливу на причини дисбалансу ринку.

"НБУ залишається проводити вербальні інтервенції, "працювати" з банками і регулювати гривневу ліквідність. Крім цього, вкрай важливим і для валютного ринку є припинення відтоку депозитів", - додав він.

Експерти відзначають, що курс гривні може почати зміцнюватись в міру реалізації пакету економічних реформ, що сприятиме покращенню інвестиційного клімату та притоку валюти в країну.

"Темпи зниження курсу гривні можуть почати сповільнюватися в міру початку реалізації пакету реформ в економіці та боротьбі з корупцією, погодженого з МВФ. В даний час НБУ може вживати тільки неринкові, адміністративні заходи, спрямовані на боротьбу з валютними спекуляціями, які матимуть нетривалий ефект", - сказав глава правління входить до групи великих банку, який побажав залишитися неназваним.

"На стабілізацію гривні можуть вплинути кілька глобальних чинників, серед них: отримання ринком розуміння - за рахунок чого і як фінансуватиметься дефіцит платіжного балансу в наступному році; проведення реформ; зміна глобального тренду зростання курсу долара по відношенню до валют країн, що розвиваються", - додав Папанов.

"Серйозно і позитивно на курсову динаміку може вплинути приплив валюти в країну, в результаті чого будуть збалансовані попит і пропозиція. Очевидно, що передумов для цього немає: ніхто не вірить в близьке і світле майбутнє країни і рятується, як може, в тому числі, і скуповуванням валюти по будь-якій ціні", - резюмував Юткін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!