Україна може денонсувати угоди з РФ щодо будівництва енергоблоків на ХАЕС

Вівторок, 16 грудня 2014, 15:24

Україна розглядає питання денонсації угоди з Росією щодо спільного будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Про це повідомив президент Держпідприємства НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ви правильно назвали: денонсація угоди, оскільки міжурядову угоду було підтверджено відповідним законом. Це тривала процедура, але ми зараз на початку цього шляху", - сказав він журналістам у ході "Французько-українського ядерного бізнес-форуму", що проходить у Києві у вівторок.

Недашковський нагадав, що в даний час вся законодавча база в Україні створена під те, щоб проект добудови енергоблоків реалізовувався з російським "Атомстройекспортом".

Реклама:

Як повідомлялося, влада України раніше заявила про намір відмовитися від співпраці з РФ при будівництві третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в жовтні поточного року поставив НАЕК "Енергоатом" завдання прискорити завершення будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС з європейськими партнерами. Серед можливих учасників добудови енергоблоків може виступити Skoda.

У жовтні 2013 року Кабмін затвердив скоригований проект будівництва ЛЕП напругою 750 кВ для видачі потужностей Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій, збільшивши його загальну кошторисну вартість в 2,9 разу - до 4,847 млрд гривень.

Україна і РФ 9 червня 2010 року підписали міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Документ передбачав, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

На початку жовтня 2010 року Сбербанк Росії повідомив "Енергоатом" про готовність надати кредит на 1 млрд доларів на проведення першочергових робіт із завершення будівництва 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС строком на три роки під державні гарантії. При цьому для отримання кредиту українська сторона повинна вкласти в проект не менше 15% вартості.

У початкових пропозиціях російської сторони з кредитування проекту будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС йшлося про залучення державного, а не комерційного кредиту, що передбачає більш низьку процентну ставку.

ДП "НАЕК "Енергоатом" в травні 2011 року заявило, що його не влаштовують запропоновані Сбербанком РФ умови щодо надання кредиту, зокрема, досить висока процентна ставка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: