Україна може не отримати частину фінансування ЄС

Понеділок, 15 грудня 2014, 17:03

Україна може не отримати повну суму  другого траншу допомоги ЄС у розмірі 105 млн євро у 2015 році, оскільки певні реформи Київ вже не встигає провести до дедлайну.

Про це сказала в інтерв'ю Європейській правді Тетяна Ковтун, керівник сектору представництва Європейського союзу в Україні.

"Сума другого траншу буде розділена за критеріями. ЄС встановив 8 критеріїв, які Україні потрібно виконати до червня 2015 року, щоб отримати ці кошти. Умовно, якщо уряд виконає один з восьми критеріїв, то сума становитиме 1/8 траншу", - сказала вона.

За її словами, оцінка виконання тої чи іншої вимоги буде здійснюватись експертами ЄС та громадянським суспільством.

Реклама:

"Є ризик, що повну суму траншу Україні не вдасться отримати. Певні реформи Україна вже не встигає провести до дедлайну", - зазначила Тетяна Ковтун.

Наприклад, нова система декларування набуде чинності 25 квітня 2015 року, а декларації держслужбовцям потрібно подати до 31 березня 2015 року. В той же час реформування декларування та перевірок статків чиновників є однією з означених вимог.

"Хоча може статися диво – величезна політична воля. Коли депутати зрозуміють, що держава втрачає грантові кошти, можливо, вони введуть в силу цей закон раніше", - сказала Тетяна Ковтун. 

Нагадаємо, у червні цього року ЄС виділив Україні 250 мільйонів євро безповоротної допомоги. Виплата стала першим базовим траншем за Контрактом з розбудови держави, загальна вартість якого становить 355 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!