"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд переніс на вівторок розгляд скарги на арешт Зіневича

Понеділок, 15 грудня 2014, 16:11

Апеляційний суд Києва переніс на вівторок, 16 грудня, розгляд апеляційної скарги на арешт директора держпідприємства "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича.

Таке рішення оголосила колегія суддів Апеляційного суду, задовольнивши відповідне клопотання захисту.

На початку засідання представник державного обвинувачення надав суду результати судової експертизи якості вугілля, яке було придбано для українських ТЕС через "Укрінтеренерго" в ПАР.

Сторона захисту, у свою чергу, звернула увагу суду на те, що цей документ, виготовлений Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, не фігурував під час обрання Зіневичу запобіжного заходу судом першої інстанції.

Реклама:

Оскільки висновок експертів було підготовлене в понеділок, то ні сторона захисту, ні безпосередньо підозрюваний не мали можливості з ним ознайомитися.

Зіневич брав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, він перебуває в Київському СІЗО.

Захист заявив суду клопотання про оголошення перерви в судовому засіданні для того, щоб Зіневич міг ознайомитися з експертним висновком та надати своїм захисникам власні роз'яснення.

Таким чином, заслухавши думки сторін, колегія суддів оголосила перерву в судовому засіданні до 10.00 16 грудня.

Як повідомлялося, директора "Укрінтеренерго" Зіневича затримано в рамках розслідування кримінального провадження про розтрату коштів в особливо великих розмірах у зв'язку з укладенням контракту на придбання вугілля в ПАР.

Адвокати подали апеляційну скаргу з проханням скасувати призначений йому судом запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У Генеральній прокуратурі вважають, що внаслідок неодноразового підписання додаткових специфікацій до зазначеного контракту та змін до нього фактична вартість придбаного вугілля зросла із початкових 86 доларів за метричну тонну до 134 доларів.

Водночас компанія-постачальник вугілля з ПАР Steel Mont Trading Ltd. заявляє, що оприлюднена Генпрокуратурою інформація про те, що "Укрінтеренерго" закуповувало вугілля з ПАР за ціною 134 долара за тонну, є некоректною, оскільки поправки до контракту обумовлювали рівень ціни 107-110 доларів за тонну тонна з доставкою на Трипільську та Зміївську ТЕС.

Зміни до контракту включають вартість розвантаження вугілля в порту силами компанії MTA Service - близько 9,5 долара за тонну (з урахуванням ПДВ), а також вартість транспортування залізницею до ТЕС - ще близько 10-11 доларів за тонну (з урахуванням ПДВ).

У Steel Mont звернули увагу на той факт, що якість поставленого вугілля підлягала незалежному тестуванню ще до вантаження на судна в ПАР. Крім того, під час спалювання палива на Трипільській та Зміївській ТЕС не було отримано ніяких скарг.

У свою чергу в "Укрінтеренерго" наголошують, що вугілля повністю відповідає технічним вимогам українських ТЕС, жодних претензій на адресу підприємства не надходило.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: