"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на нафту продовжують падати

П'ятниця, 12 грудня 2014, 18:09

Нафта продовжує дешевшати в п'ятницю після того, як Міжнародне енергетичне агентство погіршило прогноз попиту на паливо в 2015 році в четвертий раз за останні п'ять місяців.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Bloomberg.

Січневі ф'ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 17.42 мск впали в ціні на 1,16 долара до 62,83 долара за барель.

Ціна ф'ючерса на нафту WTI на січень на торгах Нью-Йоркської товарної біржі зменшилася до цього часу на 1,36 долара до 58,59 долара за барель. З початку року котирування WTI впали на 41%, Brent - на 44%.

Реклама:

МЕА погіршило свій прогноз світового попиту на нафту в 2015 році на 230 тисяч барелів на добу з попереднього рівня, до 93,3 млн б/д, при цьому підвищивши прогноз видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, на 200 тисяч б/д до 57,8 млн б/д, що на 1,3 млн б/д більше рівня нинішнього року.

Аналітики МЕА вказали на те, що очікування зниження видобутку Росією та іншими великими нафтоекспортерами в умовах сильного долара і зняття стимулюючих заходів в ряді країн не змогли значимо підтримати попит.

"Ефект від зниження нафтових цін іноді порівнюють зі зниженням податків і вважають благом для економіки, але в даному випадку цей ефект може виявитися слабким. Млявий попит на нафту сам по собі є ключовим фактором зниження цін", - пише МЕА.

"У короткостроковій перспективі пропозиція буде перевищувати попит. У першій половині наступного року світові запаси нафти продовжать зростати, що створить додатковий тиск на ціни", - каже аналітик BNP Paribas Гарет Льюїс-Девіс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: