"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch прогнозує скорочення ВВП Росії в 2015 році на 1,5%

П'ятниця, 12 грудня 2014, 16:01

ВВП Росії в 2015 році скоротиться на 1,5%, а в 2016 році буде нульовим.

Про це пише Reuters з посиланням на дані міжнародного рейтингове агентство Fitch.

У 2014 році підтримку рейтингу Росії надав істотний обсяг золотовалютних резервів і плаваючий валютний курс, який згладив вплив на бюджет, який залишається профіцитним.

Державний борг є низьким, чистий зовнішній борг залишився практично незмінним на рівні близько 16% ВВП, відзначає Fitch.

Реклама:

"У той же час, по мірі уповільнення економіки і збереження санкцій приватний сектор продовжить чинити тиск на суверенний і зовнішній баланси", - вважає агентство.

У четвер ЦБР підвищив ключову ставку на 100 базисних пунктів до 10,5% через інфляцію і повідомив, що готовий витратити на інтервенції в 2015 році 75-85 млрд доларів.

Підвищення процентної ставки в Росії свідчить про складнощі влади зважаючи на інфляцію і зниження курсу рубля, вважає Fitch.

"У 2015 році такі складнощі будуть посилюватися по мірі погіршення економічної ситуації, зростання ризиків та підвищення інфляції до двозначної величини".

Підвищення ставки буде стримувати внутрішній попит і прискорить початок рецесії, зазначає агентство, за прогнозами якого ВВП РФ в 2015 році скоротиться на 1,5%, а в 2016 році буде нульовим.

У випадку падіння ціни на нафту на 20% нижче рівня базового сценарію можливе скорочення реального ВВП у наступному році на додаткові 1,3%, а до 2016 року кумулятивне зниження складе 2,3%, що буде супроводжуватися різким зменшенням профіциту рахунку поточних операцій і міжнародних резервів, прогнозує агентство.

"Тиск в плані контролю над капіталом може посилитися у разі продовження падіння рубля", - вважає Fitch.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: