"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газодобувні компанії вимагають скасувати підвищення рентної плати

П'ятниця, 12 грудня 2014, 15:38

Приватні газодобувні компанії просять президента і прем'єр-міністра скасувати ставки рентної плати за використання надр для видобутку природного газу на рівні 55% - з покладів на глибині до 5 км, і 28%  - з покладів на глибині понад 5 км.

Про це йдеться у листі на ім'я президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів і міністра енергетики та вугільної промисловості, яке є у розпорядженні "Економічної правди".

Під зазначеним листом підписалися такі компанії як Полтавська газонафтова компанія, Група компаній "Гео-Альянс", "Смарт-Енерджі", Burisma Holdings, "Куб-Газ", "Тісагаз" і "Нафтогазвидобування".

У листі наголошується, що Кабінетом міністрів на поточному тижні буде подано до Верховної Ради законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (про податкову реформу)".

Реклама:

Як вказується, даний законопроект, серед іншого, передбачає закріплення на постійній або тимчасовій основі ставок рентної плати за використання надр для видобутку газу природного на рівні 55% - з покладів на глибині до 5 км, і 28%  - з покладів на глибині понад 5 км.

"На жаль, Кабмін і в цей раз не знайшов можливості залучити до розробки в частині його положень з оподаткування нафтогазової галузі представників самої галузі", - зазначають газовидобувачі.

"Уряд не взяв до уваги публічно заявлену в серпні 2014 аргументацію газодобувних компаній про негативний ефект значного збільшення податкових навантажень на подальший розвиток нафтогазової галузі та її інвестиційну привабливість", - йдеться в листі.

Також газовидобувачі підкреслюють, що з розумінням поставилися до попередніх податкових ініціатив уряду.

Вони нагадують, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк публічно наполягав на тимчасовій дії таких заходів, а саме - до 1 січня 2015 року.

"Встановлення збільшених ставок ренти на видобуток природного газу на постійній основі, як пропонується Кабміном у новому законопроекті, створює пряму загрозу не тільки розвитку, а й самому існуванню приватних, в тому числі за участю іноземного капіталу, газовидобувних компаній в Україні", - йдеться в листі.

Газовидобувачі вимагають доопрацювати відповідний законопроект і встановити ставки рентної плати для видобутку природного газу на рівні липня 2014 року. Також вони пропонують створити Робочу групу для аналізу наслідків урядових ініціатив.

Як відомо, на початку серпня 2014 вступили в силу поправки до Податкового кодексу та зміни до держбюджету на 2014 рік, розроблені Кабміном

Відповідним Законом до 1 січня 2015 року було підвищено рента на видобуток залізної руди з 5% до 8%, нафти - з 39% до 45%, газу з покладів до 5 км - з 28% до 55%, газу з покладів більше 5 км - з 15% до 28%.

Згідно з даними ЗМІ, Полтавська газонафтова компанія (ПГНК) - належить британській JKX Oil & Gas, за яку вже кілька років бореться група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Групі "Приват" належить приблизно третина британської компанії.

Компаній "Гео-Альянс" - входить у сферу інтересів бізнесмена Віктора Пінчука.

Керуюча компанія "Смарт-Енерджі" належить екс-нардепу Партії регіонів Вадиму Новинському. У нинішньому парламенті він входить до складу фракції "Опозиційний блок".

Компанію Burisma Holdings ЗМІ пов'язують з колишнім міністром екології Миколою Злочевським.

Такі компанії як "Куб-Газ" і "Тісагаз" входять в структуру канадсько-польсокого союзу. У 2010 році польський Kulczyk Oil поляка Яна Кульчика придбала 70% газодобувної компанії "Куб-газ". Ще 30% залишилося у власності канадської Cub Energy.

Основний акціонер компанії "Нафтогазвидобування" - енергетичний холдинг "Дтек" Ріната Ахметова.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: