Розрив між багатими і бідними досяг максимуму за останні 30 років

Середа, 10 грудня 2014, 16:28

Нерівність у доходах населення у більшості країн - членів Організації економічного співробітництва та розвитку досягла найбільшого рівня за останні 30 років.

Про це йдеться в доповіді ОЕСР, передають "Ведомости".

Це негативно позначається на їх економічному зростанні, оскільки у дітей з бідних сімей обмежені можливості одержати освіту, сказано в доповіді ОЕСР.

В ОЕСР входить 34 країни. В основному це найбільш багаті члени ЄС, а також США, Канада, Австралія, Швейцарія, Японія та деякі інші. У 10% найбільш забезпечених верств населення країн ОЕСР доходи зараз у середньому в 9,5 разу більше, ніж у 10% найменш забезпечених. У 1980 роках це співвідношення було 7 до 1.

Реклама:

ОЕСР проаналізувала, як зміна у нерівності доходів у 1985-2005 роках вплинуло на економічне зростання країн в 1990-2010 роках. Сильніше за інших від збільшився нерівності постраждали Нова Зеландія і Мексика, де зростання ВВП міг би бути більш ніж на 10 процентних пунктів більшим.

У Великобританії, Норвегії та Фінляндії воно було б більше майже на 9 процентних пунктів, а в США, Італії та Швеції - на 6-7 процентних пунктів. Однак у Франції, Іспанії та Ірландії збільшення нерівності навіть трохи посприяло зростанню ВВП, свідчать розрахунки ОЕСР.

У доповіді організації сказано, що в країнах з більш сильною нерівністю освіта у дітей з бідних сімей зазвичай гірше, ніж у країнах з меншою нерівністю.

Це дозволяє припустити, що зростанню економіки заважає більша кількість людей із недостатньою кваліфікацією, вважає заступник директора ОЕСР щодо зайнятості, праці та соціальних питань Марк Пірсон.

Тому, на думку дослідників, уряди повинні забезпечувати дітей з бідних сімей можливістю отримати гарну освіту і підтримувати безробітних.

Висновок ОЕСР про те, що зростання нерівності шкодить економіці, відповідає результатам, які були отримані раніше цього року в аналогічному дослідженні Міжнародного валютного фонду, зазначає Financial Times.

Але Пол Кругман, лауреат Нобелівської премії з економіки, критикує статистичні висновки про взаємозв'язок нерівності та економічного зростання.

"Я скептично ставлюся до припущення, що нерівність погано відбивається на результатах. Я не заперечую цього повністю, але турбуюся, що докази, що підбираються для деяких популярних публікацій, не настільки переконливі, як хотілося б", - писав Кругман в грудні у своєму блозі в The New York Times.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!