Проект "Південний потік" поховали назавжди - ЗМІ

Середа, 10 грудня 2014, 15:35

"Південний потік" з самого початку був не економічним, а політичним проектом, тому не варто дивуватися його згортанню.

Таку думку висловив оглядач Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Фезер, передає "Німецька хвиля".

Журналіст вважає, що набагато розумніше було б налагодити відносини між Росією, Україною і ЄС, а потім модернізувати існуючу газотранспортну систему.

"Газопровід "Південний потік" з самого початку був не економічним, а політичним проектом. З точки зору російських стратегів у нього була подвійна мета: з одного боку, "Південний потік" повинен був звести до мінімуму значення України як транзитної країни для експорту російського газу в Європу, перетворивши в підсумку двосторонню залежність Росії і України в газових питаннях в односторонню залежність Києва від Москви", - вважає Фезер.

Реклама:

Крім того, на думку журналіста, новий газопровід повинен був перешкодити спробам ЄС в обхід Росії отримати доступ до газу з Каспійського регіону і тим самим знизити свою залежність від російських поставок.

"Тому складно уявити, чому федеральний міністр економіки Зігмар Габріель так сумує з приводу рішення Путіна зупинити будівництво газопроводу", - зазначає Фезер.

"У разі якщо відносини між Росією, Україною і ЄС знову покращаться настільки, що можна буде знову говорити про подібні проекти, для будівництва "Південного потоку" не буде більше ніяких підстав - тоді було б розумніше модернізувати наявну економічно вигіднішу газотранспортну систему між Росією і Західною Європою. І система ця проходить через Україну", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: