МВС втрачало сотні мільйонів через ЄДАПС та інші махінації - звіт

Понеділок, 1 грудня 2014, 13:19

Протягом 2010-2013 років у Міністерстві внутрішніх справ застосовувалися численні корупційні схеми, які призвели до збитків на сотні мільйонів гривень.

Про це йдеться у відповідному звіті, опублікованому міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим у Facebook.

Зокрема виявилося, що договорами на виготовлення закордонних паспортів передбачалася завищена оплата його вартості у залежності від терміну виготовлення.

"Є підозра, що на протязі 2010-2012 років та першого кварталу 2013 року МВС зайво сплачено коштів за виготовлення паспорту, а консорціумом ЄДАПС неправомірно отримано вигоду на загальну суму 96,6 млн гривень", – сказано у звіті.

Реклама:

Крім цього, йдеться у документі, апаратом МВС на протязі 2010-2013 років у консорціума ЄДАПС закуплено бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів за ціною, яка в середньому в чотири рази перевищувала собівартість.

Це принесло консорціуму прибуток в розмірі 191,1 млн грн – тобто прибутковість договору для консорціуму складала 330%.

"На даний час ці схеми розірвано, виготовлення бланків за значно меншою ціною здійснює ДП НБУ "Поліграфкомбінат "Україна", що дало можливість тільки за короткий період 2014 року заощадити більше 108 млн гривень", – сказано у документі.

Наразі, згідно з повідомленням, ціни на бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів знижено з 198 грн за одиницю до 114 грн.

Крім того, сказано у звіті, поставка номерних знаків Міністерству внутрішніх справ Казенним науково виробничим об’єднанням "Форт" МВС здійснювалась через офшорну компанію. При цінах на таку продукцію на світових ринках в розмірі до 3 євро за одиницю, "Форт" закуповував їх за 7 євро, витративши суму в 34,4 млн грн.

Ще одним порушенням стала махінація з використанням службового житла в системі МВС, яка призвела до незаконної приватизації 107 квартир вартістю 40 млн грн, право власності на які належить державі.

Також була виявлена низка інших махінацій з нерухомістю в МВС. Зокрема, одне з приміщень ГУМВС Києва було передано в оренду "Брокбізнесбанку", придбаному в серпні 2013 року Сергієм Курченком, за заниженою вартістю, внаслідок чого було недоотримано понад 1,6 млн гривень.

Крім того, у ГУМВС в Києві встановлено недостачу бронежилетів та спеціальних засобів на загальну суму 2,7 млн грн.

Також у звіті перераховується низка інших корупційних порушень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: