З Криму без декларації можна вивезти до 10 тисяч євро

П'ятниця, 7 листопада 2014, 17:09

Фізичні особи мають право ввезти на територію вільної економічної зони "Крим" або вивезти з неї на територію України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, без письмового декларування митному органу.

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби.

Як зазначається, відповідно до Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та постанови Правління НБУ від 3 листопада 2014 року № 699 "Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим" запроваджено нові правила переміщення готівкової валюти через адміністративний кордон ВЕЗ "Крим" під час режиму тимчасової окупації.

"Так, забороняється переміщення готівкових російських рублів через адміністративний кордон ВЕЗ "Крим", за винятком їх переміщення фізичними особами в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч гривень, за умови усного декларування посадовій особі митниці", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Переміщення валюти інших категорій здійснюється за загальними правилами, встановленими Національним банком.

Таким чином, фізичні особи мають право ввезти на територію ВЕЗ "Крим" або вивезти з неї на іншу територію України готівкові кошти в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, без письмового декларування митному органу.

Також наголошується, що фізична особа, яка має місце проживання на іншій території України, може переміщувати готівкові кошти в сумі, яка перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках, виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро.

Крім того, фізична особа, яка має місце проживання на території ВЕЗ "Крим", може переміщувати: при ввезенні на іншу територію України - готівкові кошти в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

При вивезенні з іншої території України - готівкові кошти в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, письмово задекларованої цією особою митному органу при ввезенні в Україну.

"Вивезення готівки у такому випадку здійснюється за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі", - повідомляє прес-служба.

Разом з цим, у прес-службі зазначили, що відповідно до норм Митного кодексу не можуть бути пропущені через митний кордон України, зокрема, валютні цінності, переміщення яких через митний кордон заборонено законом, на пропуск яких відповідно до закону потрібні дозволи інших державних органів, за відсутності цих дозволів, а також тих, що переміщуються через митний кордон з порушенням вимог цього Кодексу та інших законів України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: