"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індекс ділової активності в Україні та РФ впав до найнижчих показників у Європі

Четвер, 6 листопада 2014, 19:36

Станом на четвертий квартал 2014 року в Україні спостерігаються найгірші показники індексу ділового клімату серед 21 держави Центральної і Східної Європи.

Це випливає з актуального звіту, який щотримісяці оприлюднює Австрійський контрольний банк, повідомляє "Німецька хвиля".

Експерти пояснюють таку ситуацію війною на Донбасі.

Згідно з опитуванням, протягом року показник кон'юнктури для України знизився на 44 процентні пункти - до мінус 52. Загалом шкала індексу сягає від +100 до -100.

Реклама:

Показник ділових прогнозів інвесторів погіршився на 37 пунктів, показник ділового клімату - на 37 пунктів, показник інвестицій - на 13 пунктів. Усі показники перебувають у негативному значенні шкали, вказуючи на песимізм інвесторів.

Війна на Донбасі ще більш негативно вплинула на індекс ділового клімату Росії. За оцінками інвесторів, там дещо краща ситуація, ніж в Україні. Однак прогнози інвесторів щодо кон'юнктури в РФ з початку року погіршилися ще більш різко, ніж в Україні.

Адже ще на початку року очікування інвесторів у Росії були, на відміну від України, вельми оптимістичними. Все миттєво змінилося одразу після анексії Криму та запровадження санкцій Заходу.

Зокрема, показник ділових прогнозів інвесторів щодо ситуації в Росії знизився лише в останньому кварталі на 44 процентні пункти, показник ділового клімату - на 35 пунктів. А показник інвестицій, спрямованих на розширення виробництва, досяг найнижчого стану з 2009 року.

Також Росія втрачає привабливість для інвесторів як місце для розміщення виробництва: опитані інвестори заявили тільки про два проекти, які плануються в РФ.

Водночас у звіті вказується на загальне погіршення індексу ділового клімату майже на всіх ринках Центральної та Східної Європи. Ознаки легкого покращення кон'юнктури в першому півріччі 2015 року інвестори вбачають тільки у Словенії.

Що ж стосується ділових перспектив у першому півріччі наступного року, позитивні сигнали інвестори вбачають лише в Боснії й Герцеговині.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: