Україна посперечається з Росією в СОТ

Середа, 5 листопада 2014, 10:31

Україна в рамках Всесвітньої торгової організації (ВТО) офіційно висловить свої претензії Росії з приводу дії торгових обмежень, які РФ почала вводити ще в 2012 році.

Це буде зроблено 5-6 листопада в ході засідання Комітету з технічних бар'єрів у торгівлі СОТ, пише "Апостроф".

За словами в. о. міністра економічного розвитку і торгівлі, торгового представника України Валерія Пятницького, Україна не має іншого виходу, оскільки консультації з російською стороною не призводять до результатів.

Разом з тим процес розгляду українського питання, відповідно до регламенту СОТ, може розтягнутися на роки.

Реклама:

Сьогодні і завтра проходитиме засідання Комітету з технічних бар'єрів у торгівлі в рамках СОТ. На ньому Україна офіційно висловить свої претензії Росії з приводу дії торгових обмежень, які РФ почала вводити ще в 2012 році.

В результаті, на сьогоднішній день практично припинені поставки в РФ українських продуктів харчування і автомобілів, продукції залізничного машинобудування.

Експорт за вісім місяців поточного року в Росію скоротився на 25,5% - до 7,4 млрд доларів.

За словами Пятницького, розгляд проблеми в форматі СОТ - це єдиний варіант для досягнення результату, оскільки консультації з російською стороною не дають жодних результатів.

"Ми напряму з ними зараз ніяких консультацій не ведемо, тому що це практично безглуздо. Вони просто займаються свавіллям - порушують все, що тільки можна", - заявив Пятницький.

Прикладом порушень можуть слугувати хоча б останні дії Россільгоспнагляду, який з 22 жовтня ввів обмеження на постачання з України рослинної продукції з причини виявлення, нібито, реекспорту фруктів з країн Євросоюзу до Росії через територію України.

Цей крок з боку РФ для нашої країни був несподіваним.

В Держветслужбі повідомили, що російське відомство застосувало обмежувальну міру, не надавши жодних фактів порушень.

Всі необхідні процедури для винесення проблемного питання на засідання комітету СОТ Україна виконала.

За встановленою практикою, початковим етапом для цього є подача запиту російській стороні.

"Відповідний запит від України в російський пункт запитів СОТ був спрямований. Наступним етапом стануть консультації з метою врегулювання проблеми і розгляду торговельних побоювань в профільних комітетах СОТ і Раді торгівлі товарами і Генеральної ради СОТ", - йдеться в коментарі Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: