"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дарницький завод встиг укласти угоду з "сімейною" фірмою перед ліквідацією

Четвер, 27 листопада 2014, 09:54

Державне підприємство "Дарницький вагоноремонтний завод" (ДВРЗ), що перебуває у стані припинення з 5 серпнячерез два дні після початку ліквідації уклав додаткову угоду з ТОВ "Прем’єр Лізинг", яка належить до "сім'ї".

Про це свідчать дані ДП "Інформаційно-ресурсний центр", пишуть "Наші гроші".

Як зазначає видання, головою ліквідаційної комісії призначено Олега Олексійовича Роговченка, який 8 вересня був призначений керівником заводу. До цього Роговченко три місяці був в.о. директора ДВРЗ за розпорядженням Кабміну.

 

Нагадаємо, у серпні 2012 року "Прем’єр Лізинг" і ДВРЗ уклали договір фінансового лізингу (на 84 місяці), за яким фірма зобов’язалася протягом 2012-2013 років передати держпідприємству 2000 напіввагонів.

Реклама:

Загальна сума договору становила 2,04 млрд гривень.

У 2013 році додатковими угодами було зменшено кількість вагонів - до 1916 одиниць, а загальну суму договору - до 1,73 млрд грн. Поставка мала відбутися у 2013 році, пише видання.

За цей час "Прем’єр Лізинг" поставив Дарницькому заводу лише 350 вагонів вартістю 242 млн грн. Через невиконання фірмою умов договору держзавод звернувся до суду з вимогою повернення 62,4 млн грн виплаченого авансу за другу партію вагонів, а також 51,07 млн грн штрафів.

У вересні цього року суд відмовився стягнути з "Прем’єр Лізингу" ці гроші, оскільки розмір попередньої оплати (загалом завод у 2013 році виплатив фірмі 98,7 млн грн авансів) не перевищує вартість фактично переданих за договором вагонів (242 млн грн).

У свою чергу "Прем’єр Лізинг" теж пішов до суду з вимогою виплати йому 46,21 млн грн боргу за вже поставлені вагони, а також 6,55 млн грн штрафних санкцій. Госпсуд цей позов на початку листопада задовольнив.

ДВРЗ міг би послатися на невиконання фірмою умов договору. Та додатковою угодою від 7 серпня сторони внесли зміни до договору: кількість належних до передачі у лізинг напіввагонів зменшено до 990 одиниць, а загальну суму договору - до 880,01 млн грн. При цьому було змінено і графік поставки вагонів: 350 одиниць у 2013 році і 640 одиниць у січні-березні 2015 року.

 

Засновником і директором ТОВ "Прем’єр Лізинг" є киянин Андрій Черніков. Ця фірма знаходилася на обслуговуванні юридичної компанії "Стайлинг", засновник якої Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ "Домінанта", основним акціонером якого було ТОВ "Танталіт" - номінальний власний резиденції "Межигір’я" Віктора Януковича.

Нагадаємо, виробником напіввагонів, які "Прем’єр Лізинг" поставляє Дарницькому ВРЗ, є ПАТ "Дизельний завод" (Кривий Ріг) Леоніда Юрушева, а заводська ціна цих вагонів становила 700 тис грн за одиницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!