"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УКБС підтримує дії НБУ, спрямовані на виведення неплатоспроможних банків

Вівторок, 25 листопада 2014, 20:53

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" підтримує дії Національного банку, направлені на виведення з ринку проблемних банків, незалежно від їх розміру.

Про це повідомляє прес-служба асоціації.

УКБС зауважує, що введення Нацбанком процедури особливого режиму контролю за діяльністю банку, що отримав рефінансування, і призначення куратора покликане посилити контроль за належним використанням коштів.

"Про необхідність забезпечення прозорості процесу надання рефінансування та введення жорсткого контролю за його цільовим використанням УКБС неодноразово зауважував регулятору", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Як звісно, призначення куратора Нацбанком відбувається у разі здійснення банком діяльності, що загрожує інтересам вкладників та інших кредиторів та коли показники діяльності банку не відповідають нормативним вимогам регулятора", - повідомляє прес-служба.

При цьому, повноваження куратора обмежуються лише загальними функціями нагляду за діяльністю банку (контролю), який з вини керівництва став проблемним та неплатоспроможним.

Так, банк, відносно якого введена така процедура контролю, здійснює операції за погодженням з куратором, зокрема: клієнтські платежі і платежі банку, що перевищують встановлену НБУ суму; платежі з рахунків пов’язаних з банком і його власниками осіб, що перевищують встановлену НБУ суму; зміну і реалізацію застави за кредитами банку.

А функція управління банком залишається за акціонерами і призначеним ними менеджментом, тому і відповідальність за ефективну діяльність установи в повній мірі мають нести Спостережна Рада та Правління, які уповноважені акціонерами.

УКБС зазначає, що хоча інститут кураторства і потребує удосконалення в частині вимог до професійних якостей кураторів, але вважає заяви та дії акціонерів окремих проблемних банків, які звинувачують кураторів у доведенні банку до стану неплатоспроможності та намагаються притягнути контролерів-спостерігачів до кримінальної відповідальності, необґрунтованими та некоректними.

"УКБС вбачає в зазначених діях акціонерів намагання здійснити неправовий тиск на регулятора, та розцінює їх як такі, що створюють штучні перешкоди в роботі Нацбанку та направлені на підрив стабільності банківської системи", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: