Росія хоче запропонувати ОПЕК обопільне скорочення видобутку нафти

Понеділок, 24 листопада 2014, 18:09

Російська влада, яка досі виходила з ідеології підтримки зростання видобутку нафти незважаючи ні на що, починає діалог з ОПЕК про можливість обопільного зниження.

Про це пише "Комерсант".

Джерела, близькі до уряду РФ, кажуть, що обговорюється скорочення видобутку в 2015 році приблизно на 15 млн тонн.

"Такі думки були і раніше, але особливої підтримки не мали, ситуація змінилася минулого тижня", - каже один зі співрозмовників.

Реклама:

Він пов'язує це з візитом до Москви глави МЗС Венесуели Рафаеля Раміреса (до вересня був міністром енергетики країни і очолював нафтогазову компанію PDVSA).

Глава Міненерго РФ Олександр Новак говорив, що обговорював з ним ситуацію на світових ринках. Саме Рамірес запропонував Росії знизити видобуток.

"Зниження нафтових котирувань дуже впливає на економіку Росії і Венесуели. Очевидно, що ситуація зараз в руках ОПЕК. Але організація не готова знижувати видобуток в односторонньому порядку", - пояснює одне з джерел.

Ситуація буде обговорюватися у вівторок у Відні на міжнародній конференції з питань розвитку світового нафтового ринку напередодні саміту ОПЕК, повідомляла "Роснефть" за підсумками переговорів її президента Ігоря Сечіна з Рафаелем Раміресом.

Джерела кажуть, що Венесуела і Росія можуть запропонувати картелю знизити квоти на видобуток приблизно на 70 млн тонн. Це близько 5% по року, тоді як зниження Росії має становити лише близько 3%.

У конференції крім Раміреса і Новака повинні взяти участь і представники Саудівської Аравії.

"Але, чи піде вона назустріч, не ясно. Ситуація з цінами може зараз пояснюватися і політикою", - каже один зі співрозмовників.

Востаннє ОПЕК серйозно скорочувала видобуток в 2008 році. Тоді на двох засіданнях, у жовтні та грудні, квота була скорочена сукупно на 3,5 млн барелів на добу - це рішення було виконано в середньому на 80%.

Як зазначається, у Росії тим часом також немає повної підтримки ідеї Венесуели. "Знижувати видобуток не можна: це дуже вплине на бюджет", - каже один зі співрозмовників. Досі уряд жорстко наполягав на підтримці видобутку, останній раз про це минулого тижня говорив Аркадій Дворкович.

За підсумками 2013 року в Росії має бути видобуто 523 млн тонн. Співрозмовник в уряді каже, що, "якщо "Роснефть" все-таки не зможе підтримати видобуток, інші нафтовики, насамперед малі, наростять її на ті ж 5-6 млн тонн". Інші великі нафтокомпанії зниження видобутку не очікують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!