Греція не погодила бюджет з "трійкою" кредиторів

Понеділок, 24 листопада 2014, 14:29

Влада Греції на минулому тижні представила парламенту остаточний проект бюджету на 2015 рік без узгодження з "трійкою" міжнародних кредиторів.

Про це пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на Financial Times.

Як повідомляється, цей крок говорить про збільшення напруженості перед закінченням терміну дії програм допомоги Греції в кінці 2014 року.

Незважаючи на триваючі вже кілька тижнів переговори, Греція та її міжнародні кредитори не можуть досягти консенсусу щодо фінального раунду заходів, необхідних для видачі країні останнього траншу кредитів з програми допомоги, що становить близько 7 млрд євро.

Реклама:

У загальній складності з 2010 року кредитори виділили Греції 240 млрд євро.

"Трійка" вимагає від Афін додаткового скорочення бюджетних витрат на 2,5 млрд євро, в той час як уряд на чолі з прем'єр-міністром Антонісом Самарасом пручається новим заходам.

Кредитори наполягають, що в бюджеті на 2015 рік є "дірка" на 2 млрд євро. Афіни ж заперечують її існування, розраховуючи, що посилення економічного зростання в 2015 році і нова система збору податкових недоїмок значно підвищить надходження до бюджету.

"Ми чинимо опір. На нас тиснуть у зв'язку з бюджетом. "Трійка" помилилася в розрахунках", - стверджує міністр фінансів Греції Гікас Хардувеліс.

До бюджету закладено зростання ВВП Греції в наступному році на 2,9%, який буде першим після шести років рецесії, однак ця оптимістична оцінка збігається з прогнозами "трійки".

Первинний профіцит бюджету до розрахунків за кредитами, за оцінками влади Греції, збільшиться вдвічі і становитиме близько 3% ВВП. Боргове навантаження, згідно з цими розрахунками, знизиться з 174% ВВП цього року до 171% ВВП в наступному.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!