Думка експерта: Розформування ІТ-комітету в Раді - неприйнятний крок для галузі

П'ятниця, 21 листопада 2014, 16:02 -

Розформування ІТ комітету в Раді шляхом об'єднання ІТ сфери з галуззю транспорту - це неприпустимий крок в "позавчора" для ІТ галузі.

Про це сказав директор Асоціації "ІТ України" Віктор Валєєв, коментуючи рішення про розформування ІТ комітету Верховної Ради, прийняте робочою групою з підготовки першого засідання парламенту.

"Нам треба враховувати європейський досвід - комітети з цифрових питань або інформатизації є як в країнах "Старої Європи" - наприклад комітет з цифровим питань у складі Бундестагу, так і країнах Східної Європи - комітети з питань нових технологій та з питань управління Сейму Польщі, а в парламенті Великобританії цього літа почав роботу навіть комітет з питань цифрової грамотності" - заявив Валєєв.

"Враховуючи той факт, що традиційні промислові галузі країни на тлі розвитку ІТ індустрії демонструють не кращу динаміку росту, а система державного управління відстала у використанні ІТ технологій від більшості пострадянських країн - для законодавців в ІТ сфері є "неоране поле" роботи", - сказав експерт.

Реклама:

За його словами, до Верховної Ради нового скликання пройшло більше десяти депутатів, які працювали в сфері ІТ або мають відповідну освіту, так що завдання полягає в тому щоб зібрати разом цих людей і розширити сферу повноважень комітету, наприклад в області сучасних технологій зв'язку або розвитку економіки знань.

Експерт нагадав, що ІТ комітет в українському парламенті був створений вперше в грудні 2012 року.

"Твердження окремих політиків про те що ІТ-комітет не функціонував, не відповідають дійсності, так як комітет провів не один десяток засідань і організував парламентські слухання з питань розвитку інформаційного суспільства 18 червня цього року", - відзначає Валєєв.

Він також зазначив, що після Революції комітет активно сприяв відстороненню від керівних посад в ІТ сфері ставлеників минулої влади.

"Нагадаємо що комітет Верховної ради складався з 7 депутатів, серед яких Олександр Турчинов, Сергій Тігіпко, Олег Тягнибок, також членом комітету протягом декількох місяців був молодший син Януковича, який мав свої інтереси в ІТ бізнесі", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: