Активісти подали в суд на Мінфін за бездіяльність щодо "Родовід Банку"

П'ятниця, 14 листопада 2014, 09:21

ВГО "Фінансова Грамота" звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою визнати протиправною діяльність Міністерства фінансів щодо недоопрацювання законодавства по врегулюванню діяльності "Родовід Банка".

Про це йдеться в копії позову ВГО, яка є в розпорядженні "Економічної правди".

"Попри законодавчо встановлені обов'язки для врегулювання законності діяльності санаційного банку, Мінфін допускає бездіяльність по управлінню корпоративними правами держави (частка Мінфіну у статутному капіталі банку - 99,9%, ЕП) ", - зазначається в позові.

"Підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави", - наголошується в документі.

Реклама:

Так, позивач вказує в позові, що є ряд негативних наслідків бездіяльності Мінфіну.

По-перше, внаслідок корупції завдано шкоди на суму понад 250 млн гривень. Відповідна інформація про завдання шкоди державі на зазначену суму, як зазначається в позові, вказана на офіційному сайті Генпрокуратури.

По-друге, збитковість діяльності банку сягнула уже 297,5 млн гривень (за січень-вересень 2014 року). Про це йдеться в повідомленні банку, розміщеному в системі розкриття інформації НКЦПФР. Таким чином, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, банк наростив збиток у 63 рази.

По-третє, "Родоводом" незаконно було отримано рефінансування у розмірі 2,9 млрд гривень лише у 2014 році. При цьому в позові вказується, що санаційний банк за останні чотири роки повернув Національному банку лише 405,34 млн гривень.

"Попри все вищенаведене, відповідач навіть не намагався привести у відповідність до норм чинного законодавства діяльність санаційного банку, корпоративними правами якого він управляє", - йдеться в документі.

В позові наводяться свідчення бездіяльності Міністерства фінансів протягом останніх восьми місяців - з моменту відкликання законопроекту, який був покликаний врегулювати діяльність санаційного банку.

Через бездіяльність Мінфіну, на думку позивачів, "Родовід Банк" не запрацював як санаційний і держава зазнала збитків.

"Уся вищенаведена інформація є причиною для хвилювання громадськості - платників податків, яким не байдуже, куди йдуть сплачені ними кошти", - наголошує ВГО.

У позові ВГО просить суд визнати протиправною бездіяльність Мінфіну щодо недоопрацювання законодавства по врегулювання діяльності "Родовід Банку" як санаційного, або у випадку процедури його ліквідації -  неподання на розгляд Кабміну відповідних висновків.

Також позивачі просять суд зобов'язати Мінфін у місячний термін дослідити ці питання. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: