"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісія пропонує країнам ЄС спільно закуповувати газ

Четвер, 13 листопада 2014, 19:27

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович називає створення Енергетичного союзу одним із основних завдань нового складу Єврокомісії, закликаючи країни ЄС до подальшої інтеграції енергетичної політики в умовах геополітичних подій, зокрема в Україні та Росії.

Про це він заявив виступаючи в четвер на Tatra Summit у Братиславі напередодні першого візиту до Києва, запланованого на 14 листопада, передає "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно перестати думати про ринки як національні території. Потрібно інтегруватися. Необхідно вивчити можливість спільної закупівлі газу", - сказав Шефчович.

Віце-президент з енергополітики пропонує формувати Енергосоюз ЄС за п'ятьма основними принципами: безпека, солідарність і довіра; завершення формування внутрішнього енергоринку; стримування попиту; декарбонізація структури енергетики ЄС і дослідження й інновації.

Говорячи про перший принцип, Шефчович наголосив, що ЄС нині імпортує 53% своєї енергії на суму понад 400 млрд євро на рік, будучи основним споживачем енергії у світі, проте його вага на міжнародній арені не відповідає цьому статусу.

Реклама:

"Необхідно диверсифікувати наші джерела енергії та маршрути і знизити високу енергетичну залежність кількох держав-членів", - зазначив віце-президент.

Він також закликав країни ЄС до солідарності й більшої прозорості у провадженні переговорів із постачальниками з третіх країн і залученні Єврокомісії до цих переговорів. "Солідарність є ключем до забезпечення постачань газу", - вважає Шефчович.

На його думку, ніхто з членів ЄС не має змінювати свою енергетичну систему без попередньої консультації з партнерами, оскільки це може мати невідворотні наслідки для їхніх систем.

Він також закликав до швидкого завершення створення повнофункціонального, прозорого й конкурентного енергоринку та повної імплементації Третього енергопакета із створенням адекватної енергетичної інфраструктури, необхідних взаємозв'язків, інтеграцією поновлюваних джерел енергії та ліквідацією енергетичних островів, обіцяючи різні інструменти фінансування таких проектів у вигляді структурних фондів, спільних інвестицій та інвестиційного пакета Єврокомісії.

"Загалом, необхідно об'єднати ресурси, поєднати інфраструктуру й об'єднати наші переговорні зусилля з третіми країнами", - резюмував Шефчович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: