"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейська бізнес асоціація прогнозує курс 14-15 гривень за долар

Четвер, 13 листопада 2014, 14:44

Європейська бізнес асоціація прогнозує, що за умови задоволення утворився попит на валюту на внутрішньому ринку України і коригування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом до кінця 2014 року курсу становитиме 14-15 гривень за долар.

Про це повідомив президент асоціації, генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала на прес-конференції в Києві в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз ми спостерігаємо перевагу попиту на долари, що утворився за останні два місяці через обмеження НБУ на покупку валюти. Тому тимчасово цей курс може бути вище вилки в 14-15 гривень за долар, але курс може повернутися до позначки в 14-15 гривень за долар до кінця року або на початку наступного, якщо буде прогрес і з наступним траншем від МВФ і сама програма буде дещо відкоригована", - сказав Фіала.

Водночас, виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко зазначила, що при опитуванні компаній-членів ЄБА про те, який курс вони зараз закладають у своїй фінансовій документації, розкид виявився надто широким - від 13 до 20 гривень за долар.

Реклама:

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку з початку 2014 року знизився на 49,5% - з 8,285 гривні за долар. Середньозважений курс гривні за підсумками аукціону НБУ в четвер зміцнився до 15,5476 гривні за долар з 15,735 гривні за долар у середу, 12 листопада.

Прем'єр-міністр України наприкінці серпня заявив, що українська економіка не витримає девальвації нижче 12 гривень за долар. У НБУ вважають, що проект держбюджету доцільно будувати на прогнозі 12,95 гривень за долар.

Нацбанк з 3 листопада скасував два обмеження на купівлю валюти, що викликали найбільші протести бізнесу, а також відмовився від масштабної підтримки гривні.

Водночас НБУ зберігає обмеження з купівлі готівкової валюти на рівні до еквіваленту 3 тис. грн на день в одному банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: