Жеваго "відвоював" Полтавський ГЗК у росіян - ЗМІ

Четвер, 13 листопада 2014, 10:41

Мільярдер Костянтин Жеваго зумів переломити на свою користь затяжний корпоративний спір з групою VS Energy, яку пов'язують з президентом московського футбольного клубу ЦСКА Євгенієм Гінером і депутатом Держдуми Росії Олександром Бабаковим.

Про це пише Вадим Стародубцев в "Діловій столиці".

Як стало відомо, 20 жовтня Госпсуд Києва відхилив позови британських компаній Gilson Invest-ments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Services до Полтавського гірничо-збагачувальному комбінату і його мажоритарного акціонера Ferrexpo AG, підконтрольного Жеваго.

У них позивачі вимагали скасувати результати проведених з 2002 року на комбінаті додаткових емісій акцій і відновити їх в якості власників в цілому 40% -вої частки в статутному капіталі комбінату.

Реклама:

Від цього активу британська "четвірка", що відноситься до сфери впливу Гинера і Бабакова, позбулася в листопаді 2002 р. Акції у них викупили структури Жеваго (Eastcoast United, Statex Corp., Newport Inc. і Sayers Holdings), а сума угоди становила близько 27 млн доларів.

Розгляд справи затягнувся в Господарському суді Києва на кілька років, і все, чого встигли досягти за цей час позивачі, - арешту всіх акцій Полтавського ГЗК, накладеного в березні 2013 за їх клопотанням. Довести суперечку до бажаного результату, поки Янукович був при владі, росіяни не встигли. А після зміни влади і погіршення відносин з РФ їх позиції в Україні сильно похитнулися.

Чи вплинули останні події на настрій суддів, невідомо, проте факт залишається фактом - днями столичний Госпсуд повністю підтримав позицію групи "Фінанси та Кредит", відхилив позов британської "четвірки" і зняв арешт з акцій гірничо-збагачувального комбінату

"Доказів спростування або оспорювання правової підстави набуття нинішніми акціонерами прав власності на акції Полтавського ГЗК позивачами не надано", - вказали в суді.

Теоретично структури VS Energy ще можуть домогтися скасування цього вердикту в апеляційній і касаційній інстанціях.

Проте шанси на те, що британцям з російським корінням вдасться достукатися до українських суддів, дуже невеликі. Особливо з урахуванням того, що основний власник Ferrexpo зумів повторно обратися до парламенту і знаходиться зараз в хороших відносинах з ключовими політиками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!