"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" погоджує з "Газпромом" графік і обсяг поставок газу

Середа, 12 листопада 2014, 15:56

Делегація НАК "Нафтогаз України" 9-11 листопада відвідала Москву, де провела переговори з "Газпромом" з приводу узгодження графіку та обсягу майбутніх поставок природного газу до кінця 2014 року.

Про це "Дзеркалу тижня" повідомило джерело в "Нафтогазі".

Як наголошується, делегація держхолдингу на чолі з головою правління НАКу Андрієм Коболевим уточнює деталі умов закупівлі російського газу в листопаді-грудні 2014 року з урахуванням положень доповнення №33 до десятирічного контракту-2009 між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Доповнення номер 33 підписане в рамках так званого "зимового пакета" главами "Нафтогазу" і "Газпрому" відповідно Андрієм Коболевим і Олексієм Міллером в Брюсселі 30 жовтня.

Реклама:

Документ обумовлює загальні умови поставок газу в листопаді-грудні 2014 року і до 31 березня 2015 року.

З тексту цього документа, яким володіє ZN.UA, випливає, що стосовно обов'язкових умов поставок газу - а саме оплати боргу за газ, поставлений "Газпромом" на адресу "Нафтогазу" в листопаді-грудні 2013 року і квітні-червні 2014 року - сторони "заявили" різні підходи.

Так, "на думку покупця виплата 3,1 млрд доларів в рамках цього Додатку є повною оплатою неоплачених рахунків (розрахунок базується на ціні рівній 268,5 доларів за тисячу кубометрів)".

"Газпром" же заявляє, як продавець, що ця ж сума "є частковим погашенням заборгованості покупця" за той же обсяг газу.

Очевидно, що з цієї причини в Додатку №33 не зафіксований точний обсяг неоплаченого газу - кожна зі сторін вважає по-своєму.

Ця ж обставина здатна ускладнити подальші переговори, особливо про постачання газу в період з 1 січня по 31 березня 2015 року.

Ще одним "підводним рифом", крім іншого, може стати зафіксований у Додатку №33 пункт 2.3: "Продавець починає поставку газу через дві доби після оплати Попереднього рахунку або його частини і лише в передплачений обсяг.

Також наголошується, що поставка протягом місяця здійснюється по добі, як правило, рівномірно з допустимим відхиленням від добового обсягу поставки не більше 6,0% в обсязі, пропорційному оплаченому покупцем на відповідний місяць поставки ...

Покупець може подавати заявку про збільшення добового обсягу поставки до 114 млн кубометрів або про зменшення добового об'єму поставки аж до 0 кубометрів.

"Продавець зобов'язаний виконати таку заявку покупця в повному обсязі, в разі якщо заявка подана за дві доби до дати передбачуваного збільшення або зменшення добового об'єму поставки", - йдеться в документі.

Крім того, в документі обумовлено, що покупець - "Нафтогаз України" - повинен направити продавцеві - "Газпрому" - заявку "не пізніше, ніж за 5 днів до початку кожного місяця поставки в період Додаткової поставки... на необхідний обсяг газу на майбутній місяць поставки з розрахунку не більш 114 млн кубометрів на добу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!