Якщо не втримати курс на 16, то буде 19-20 гривень за долар - експерт

Середа, 12 листопада 2014, 12:55

Якщо курс на цьому тижні не вдасться утримати на 16, то наступною метою цілком може стати 19-20 гривень за долар.

Про це в блозі пише партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.

"Нацбанк лише спостерігає за подіями і "погрожує пальцем", хоча раніше було оголошено про домовленість з банками утримати курс в межах 15-16 гривень за долар. Подивимося сьогодні-завтра, чи дійсно вдасться утримати курс на 16", - підкреслює він.

За його словами, поки ж панічні девальваційні настрої знову розгойдали і спровокували зростання попиту, а покупці зайняли вичікувальну позицію.

Реклама:

"Тобто зараз на валютному ринку править психологія, а не економіка, і це чомусь знову не враховує НБУ. Скільки разів можна наступати на одні й ті ж граблі? - Або це робиться спеціально?", - відзначає експерт.

Експортери, вважає Найман, цілком можуть продавати валюту - їх влаштовує і курс 13 гривень за долар.

"Але вони зайняли вичікувальну позицію - штрафи за порушення умов обов'язкового продажу валютної виручки набагато менші за щоденну девальвацію гривні. Чому б не підняти в рази або навіть десятки разів такі штрафи?", - запитує експерт.

"Якщо курс на цьому тижні не вдасться утримати на 16, то наступною метою цілком може стати 19-20 гривень за долар", - додає він.

Експерт зазначає, що те, що відбувається на валютному ринку найгірше відбивається на бізнесі імпортерів, які не можуть відбивати девальвацію підвищенням цін - адже в реальності доходи населення не ростуть девальваційними темпами.

"Страждають також бізнес і населення, які мають валютні кредити. І чого домагається НБУ? Пошуку нового рівноважного курсу при повному своєму потуранні? Але психологія (паніка покупців і вичікування продавців) здатна загнати курс дуже далеко від реальної економічної рівноваги", - вважає Найман.

"І потім НБУ доведеться ще виправдовуватися перед людьми, які купуватимуть дуже дорогу інвалюту, після того як вона подешевшає на 10-20% - так було завжди і скрізь", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: