Компанія з ПАР не готова постачати третю партію вугілля по 86 доларів за тонну

Вівторок, 11 листопада 2014, 19:11

Компанія-постачальник південноафриканського вугілля в Україну Steel Mont Trading Ltd поки що не готова вести переговори щодо поставок у країну третьої партії вугілля об'ємом 250 тисяч тонн за ціною 86 доларів за тонну.

Про це заявив на прес-конференції директор держкомпанії "Укрінтеренерго", яка здійснює закупівлю вугілля з Південно-Африканської Республіки, Володимир Зіневич, передає УНІАН.

"Зараз вони не готові постачати нам вугілля по 86 доларів, оскільки в зимовий період попит на вугілля, антрацити зростає", - сказав Зіневич.

Він зазначив, що це також пов'язано із несплатою за поставки південноафриканського вугілля на четвертому судні (друга партія), прибуття якого очікується 25 листопада.

Реклама:

Зіневич також розповів, що п'яте судно завантажується вугіллям у порту ПАР, а після його відправлення в Україну буде завантажуватися шосте.

Причому директор "Укрінтеренерго" наголосив, що компанія шукає інших постачальників південноафриканського вугілля, однак поки що всі пропозиції є невигідними для України.

Також Зіневич повідомив, що Компанія Steel Mont відмовляється підписувати нову угоду про постачання вугілля з компанією "Укрінтеренерго".

За його словами, причина - перевірки, які розпочала в Україні Генеральна прокуратура.

"Сьогодні ми маємо підписану специфікацію на 500 тисяч тонн. Надалі трейдер не хоче мати жодних справ. Йому зараз доводиться вирішувати дуже складні репутаційні питання з банком, зі своїми партнерами, з інститутами... Для таких компаній, які провадять міжнародну торгівлю, репутаційні ризики вкрай важливі", - заявив Зіневич, повідомляє ТВі.

Він зазначив, що ціна третьої специфікації (постачання 500 тисяч тонн) становить близько 50 млн гривень.

Як повідомлялося, "Укрінтеренерго" 19 серпня підписало угоду із компанією Steel Mont Trading Ltd. на постачання 1 млн тонн вугілля антрацитної групи для ТЕС державній енергогенеруючій компанії "Центренерго".

Згідно з контрактом, вартість закупівлі південноафриканського вугілля становить 86 доларів за тонну, а його ціна з урахуванням транспортних та інших витрат після доставки на склади ТЕС "Центренерго" коливається в районі 110 доларів.

На початку листопада Генеральна прокуратура почала розслідування щодо завищених цін під час закупівлі вугілля із ПАР.

Раніше ЗМІ повідомили, що причиною початку розслідування став сумнів президента України Петра Порошенка у прозорості схеми постачання вугілля із ПАР в Україну, яку він озвучив на засіданні РНБО.

7 листопада на допит у Генпрокуратуру були викликані керівники держкомпаній "Укрінтеренерго" і "Центренерго". Вони надали слідчим контракти на закупівлю вугілля із Південно-Африканської Республіки, після чого їх відпустили.

У понеділок, 10 листопада, у Генпрокуратуру як свідок був викликаний глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: