Мінекономіки прогнозує інфляцію 19,5% в 2014 році

Четвер, 9 жовтня 2014, 13:02

Міністерство економічного розвитку і торгівлі очікує інфляцію на рівні 19,5% у 2014 році.

Про це повідомив заступник директора департаменту макроекономічного прогнозування Максим Дуда на зустрічі з представниками компанії "Morgan Stanley", повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, сільське господарство за підсумками 8 місяців як і раніше демонструє позитивну динаміку + 6%, тоді як інші показники продовжують погіршуватися.

"За останніми статистичними даними: ВВП у ІІ кварталі порівняно з відповідним періодом 2013 року скоротився на 4,6%, виробництво у промисловості за 8 місяців поточного року знизилося на 7,8%, єдиний вид діяльності, який демонструє позитивну динаміку - це сільське господарство - зростання на 6%. Вже отримали статистичні дані щодо інфляції за вересень - показники досить високі і це пов'язано з черговим сплеском девальвації у серпні", - сказав заступник директора департаменту.

Реклама:

У цілому, за словами Дуди, за вересень (до грудня попереднього року) зростання індексу споживчих цін становить 16,2%, а ціни виробників підвищились на 27,4%.

Також Дуда нагадав, що наприкінці серпня Урядом було схвалено офіційний прогноз на 2015 рік. При цьому, було схвалено 2 сценарії плюс ще один - альтернативний.

Перший сценарій передбачав зростання ВВП на 0,3%, другий на 2%. Заступник директора департаменту акцентував увагу, що при складанні та узгодженні цього прогнозу з міністерствами були певні передумови, що дозволяють оцінювати перспективи 2015 року більш оптимістично.

"Ми в свій прогноз закладали, що можемо очікувати зростання ВВП у разі закінчення військового конфлікту, оскільки це найважливіший фактор, що наразі суттєво впливає на економіку країни", - зауважив Дуда.

Заступник директора департаменту також нагадав наскільки важливою є точність складання прогнозу, оскільки він слугує базою для розрахунку бюджетних показників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: