"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Енергоатом" віддасть російському міністру 20 мільйонів на проект

Четвер, 9 жовтня 2014, 09:20

НАЕК "Енергоатом" за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" на створення робочої документації для будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Вартість угоди становила 20,01 мільйона гривень.

Йдеться про будівництво проект Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів водо-водяних енергетичних реакторів (ВВЕР АЕС). Складати проектну документацію будуть до кінця січня 2016 року.

Реклама:

Фірма "Енергопроект" на 25% належить Фонду держмайна, ще на 25% - російському ВАТ "Група Е4", і стільки ж має кіпрська фірма "AntosenVenturesLimited". Ці структури входять до складу російської групи RU-COM Михайла Абизова, який зараз працює міністром по справам "відкритого уряду".

Загалом на тендер подавалися вісім учасників, допущені окрім "Енергопроекту" були допущені чеська фірма UJV Rez. A. S., українські ВАТ "Харківський НДПКІ "Енергопроект" і ТОВ "Інститут проектування "Комфортбуд".

Нагадаємо, тендер на будівництво сховища проводили ще у 2004 р, переможцем у 2005 р. стала американська компанія Holtec International, з нею уклали угоду, однак роботи так і не розпочали. У червні цього року з компанією підписали допугоду і дали старт реалізації проекту.

Сховище збираються споруджувати у Чорнобильській зоні відчуження, між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка. Під будівництво виділено понад 45 га.

Ввести сховище в експлуатацію планують до кінця 2017 року.

Кошторисна вартість будівництва станом на 2008 рік оцінювалася в 1,23 мільярда гривень, у скільки обійдеться сховище з нинішніми цінами - стане відомо після завершення проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: