S&P: Економіка Росії зросте в 2015 році на 1,1%

Середа, 8 жовтня 2014, 14:11

Служба кредитних рейтингів міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's очікує скорочення економіки РФ у другому півріччі 2014 року і прогнозує зростання ВВП на 0,3% в 2014 році і на 1,1% в 2015 році, що нижче попереднього прогнозу (1,7%).

Про це йдеться в аналітичному огляді агентства, пише "Прайм".

У першому півріччі 2014 року економічне зростання практично зупинився, відзначають експерти S&P, вказуючи на можливий негативний вплив взаємних санкцій Заходу і Росії на бізнес до кінця року.

Експерти підкреслюють, що не прогнозують більш значного впливу санкцій на російську економіку найближчим часом, але вважають, що в середньостроковій перспективі наслідки кризи будуть істотними.

Реклама:

Обмеження доступу до зовнішнього ринку і збільшення вартості фінансування, а також зростання невизначеності чинять негативний вплив на інвестиції приватного сектора, вважають в S&P.

"Разом з тим ослаблення рубля поряд з введенням Росією забороною на імпорт продовольства з країн, які ввели санкції, обумовлює зростання інфляції, що послаблює купівельну спроможність населення", - додають експерти агентства.

За оцінками S&P, темпи інфляції підвищаться в другому півріччі 2014 року і становитимуть в середньому 7,5% в 2014 році внаслідок впливу ослаблення рубля на внутрішні ціни і різкого скорочення пропозиції продовольчих товарів.

Тим не менш, в S&P бачать певний потенціал імпортозаміщення внаслідок двох періодів ослаблення рубля. Крім того, ослаблення російської валюти має сприяти поліпшенню прибутковості експортно орієнтованих галузей, додають аналітики S&P.

"Ми очікуємо невеликого зростання капіталовкладень державних компаній в майбутньому році. За нашими оцінками, інвестиції ВАТ "Газпром" в газопровід "Сила Сибіру" для поставок газу в Китай становить близько 0,4% ВВП на рік у найближчі кілька років", - йдеться в огляді агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: