У "ДНР" хочуть збирати податки з малого бізнесу, якого вже майже нема

Середа, 8 жовтня 2014, 09:37

Самопроголошена влада "ДНР" заявила про створення власної податкової системи і упорядкування податків та зборів із малого бізнесу.

Утім, наповнювати "бюджет" фактично нікому та нічим, зазначають експерти, передає DW.

"Наша мета, щоб запрацював бізнес. Не стоїть завдання щось поламати", - заявив "міністр" податків та зборів "ДНР" Олександр Тимофєєв, презентуючи "тимчасовий податковий кодекс" самопроголошеної "республіки".

Сплачувати податки, за твердженням сепаратистів, мають всі, при цьому малому бізнесу і дрібним підприємцям обіцяють якісь "м’які" умови діяльності.

Реклама:

"ДНР" також закликала підприємців до перереєстрації. Сплачувати і далі податки Україні - це особисте бажання підприємця, податки в "ДНР" - це обов’язок, заявляють у самозваному "міністерстві податків".

Утім цілком вірогідно, якщо казати про малий бізнес, що сплачувати податки в "ДНР" фактично буде нікому. Малий бізнес ще влітку майже повністю згорнув свою роботу саме через бандитизм бойовиків.

Зараз у Донецьку переважна більшість населення - це пенсіонери та бюджетники, які виживають за рахунок гуманітарних пайків. Заборгованість лише перед пенсіонерами Донецької області, за даними РНБО, сягнула 3 мільярдів гривень.

"Навіть, якщо взяти суто економічний аспект, то малий бізнес живе і розвивається за умов існування грошових ресурсів у населення. Якщо великі підприємства стоять, а у людей немає грошей, то про який розвиток малого бізнесу взагалі може йтися", - зазначає в спілкуванні з Deutsche Welle керівник клубу підприємців Донбасу Петро Тесновський.

Про це ж каже і власник однієї з кав’ярень: "Так, працювати я можу, але що від того, якщо зали порожні, у людей нема ані роботи, ані грошей. Я, власне, сам не знаю, чим мені сім’ю годувати".

За офіційними даними, малий бізнес у регіоні становив близько 10% місцевої економіки.

Точних цифр, скільки підприємців виїхало, скільки залишилося немає. За приблизними оцінками експертів, дві третини малих підприємств не працює. Їхні власники або залишаються в Донецьку, але бізнес закрили, або виїхали із зони АТО.

"Люди хочуть повернутися в Донецьк і працювати в цивілізованих та законних умовах", - каже DW генеральний директор фонду підтримки підприємництва в Донецькій області Тетяна Шашкова.

Вона нагадує про законодавство України і закон про особливий порядок місцевого самоврядування на певних територіях Донбасу. За словами Шишкової, виходячи з цього потрібно далі розробляти податкові документи та механізми їх реалізації - "публічно і системно, а не підпільно і хаотично, як це роблять в "ДНР".

Поки ж це все схоже на нелегальні побори, каже Шашкова.

Один із безробітних підприємців Донецька також сказав: "Незрозуміло, кому, як, на підставі чого сплачувати. Не встигли прийти до влади і відразу хочуть народ даниною обкласти".

За його словами, "ДНР" дозволила працювати виключно "кишеньковому" бізнесу: "Подивіться, навколо з десятка дрібних магазинчиків. А запрацювали одиниці. Ну це ж зрозуміло, хто погодився сплачувати данину, тому і дозволили працювати".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!