Російським компаніям загрожує кредитна криза - Moody's

Вівторок, 7 жовтня 2014, 20:25

Російські компанії незабаром зіткнуться з кредитною кризою, якщо санкції з боку Заходу проти Росії не будуть ослаблені і країна не відновить доступ до світового ринку капіталу, вважають аналітики Moody's.

Про це пишуть "Ведомости".

Випуск боргових паперів на них призупинився в липні після того, як ЄС і США посилили обмежувальні заходи відносно Росії через падіння малазійського Boeing в Україні, відзначає Financial Times.

Без доступу до світових ринків російські компанії будуть не в змозі рефінансувати борги, вважають експерти Moody's.

Реклама:

На думку аналітиків, кредитна криза, що розпочнеться в 2016 році, вдарить більшою мірою по гірничо-металургійному та будівельному сектору, а також по сфері нерухомості.

"Більшість російських компаній мають достатній рівень ліквідності для того, щоб погасити борги у 2015 році. Але якщо вони не відновлять доступ до світових ринків капіталу, то їх подальше становище в подальші два роки викликає занепокоєння", - каже керуючий директор Moody's Девід Стейплс.

За даними Банку Росії, російські банки і корпорації повинні погасити 134 млрд доларів зовнішнього боргу до кінця 2015 року.

Аналітики Moody's побоюються, що така динаміка може привести до збільшення відтоку капіталу, який, як повідомляв ЦБ, за перші шість місяців 2014 року вже досяг 74,6 млрд доларів.

"Чистий відтік капіталу в значній мірі зросте в другій половині року - як в річному, так і в квартальному вираженні", - стверджує головний економіст "БКС прем'єр" Володимир Тихомиров.

За його словами, головними чинниками збільшення відтоку капіталу є стрімке погашення зовнішнього боргу і збереження російськими компаніями експортних надходжень на рахунках за кордоном.

Аналітики агентства припускають, що через відсутність доступу до світового ринку капіталу найбільше страждатимуть невеликі приватні компанії, на відміну від "Роснефти" і "Газпрому" які потрапили під санкції, яким уряд обіцяв надати держпідтримку.

"Оскільки невеликі компанії, як правило, володіють більшою часткою позикових коштів, ми очікуємо, що вони почнуть нарешті боротися за виживання, однак цей процес займе щонайменше чотири або п'ять кварталів", - заявив головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лісоволик.

"Частка необслуговуваних позик почне зростати ближче до кінця 2015 року", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!