Рада заблокувала виділення Фонду гарантування 10 мільярдів

Вівторок, 7 жовтня 2014, 14:12

Верховна рада провалила законодавче оформлення схеми по виділенню Фонду гарантування вкладів фізосіб 10 мільярдів гривень, необхідних для виконання зобов'язань перед вкладниками.

З двох поданих законопроектів з поправками до держбюджету-2014 і з поправками до закону про систему гарантування вкладів і вексельний обіг з запасом всього в один голос (227 при необхідному мінімумі 226) був прийнятий лише перший, тоді як для ухвалення другого в ході декількох голосування не вистачало три-п'ять голосів.

"У Фонді гарантування коштів нині немає. Якщо не приймемо (законопроекти), то позбавимо вкладників право на одержання гарантованої суми відшкодування", - сказав міністр фінансів Олександр Шлапак.

Шлапак уточнив, що процедуру ліквідації вже проходять 13 банків, для виплат вкладникам яких необхідно 10 млрд грн, однак в цілому до кінця року потреба ФГВФО в засобах оцінюється в 16 млрд грн, з яких Нацбанк в рамках дозволених йому нормативів покриває лише 5 млрд грн.

Реклама:

Глава Мінфіну уточнив, що необхідні постанови уряду вже готові, і в разі прийняття законів ФГВФО отримає від уряду облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) в обмін на векселі, а потім Фонд монетізує ці облігації в Національному банку, а вкладники отримують від Фонду виключно гроші.

Міністр нагадав, що раніше депутати правками до держбюджету-2014 вже передбачили випуск ОВДП на 10,1 млрд грн, які повинні бути обмінені на векселі ФГВФО, однак без прийняття двох додаткових законопроектів здійснити цю операцію не можна.

Опоненти законопроектів зазначили, що ці документи, фактично, перекладають фінансування Фонду гарантування на платників податків, тоді як відповідальність повинні нести власники банків.

Народний депутат Сергій Терьохін запропонував закріпити в прийнятих законопроектах, що вони діють тільки в 2014 році, а уряд протягом тижня вносить до парламенту законопроект про збільшення відрахувань у ФГВФО з боку банків, з чим погодився глава Мінфіну.

Спікер Олександр Турчинов повідомив, що винесе другий законопроект на голосування на наступному засіданні Ради 14 жовтня.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!