У Росії створять альтернативу SWIFT

Вівторок, 7 жовтня 2014, 10:46

Банк Росії і уряд створять альтернативу системі міжнародних розрахунків SWIFT.

Таке рішення прийнято, незважаючи на заяву представників SWIFT, що компанія не має наміру відключати від своїх послуг Росію, пишуть "Известия".

"SWIFT і її акціонери отримали заклики відключити окремі інститути й цілі країни від своєї системи. В основному це стосується Росії та Ізраїлю", - відзначає SWIFT.

"Будь-яке рішення ввести санкції проти держав або окремих осіб перебуває у віданні компетентних держорганів. SWIFT не має наміру відповідати на окремі заклики і тиск відключити фінансові інститути від своєї системи", - пояснює компанія.

Реклама:

Однак Росія продовжить роботу зі створення альтернативної системи міжбанківських розрахунків.

"Законодавча робота йде. І після прийняття відповідних поправок Центробанк почне практичну роботу по створенню власної системи", - відзначило джерело в Банку Росії.

У серпні ЦБ і ряд міністерств підготували законопроект про створення в Росії аналогу SWIFT.

"У нас підготовлений законопроект. Ми його обкатали з індустрією і ЦБ", - заявив раніше заступник міністра фінансів Олексій Моїсеєв.

Хід законопроекту дадуть, коли стане зрозуміло, що ЦБ технологічно готовий до того, щоб перевести всі платежі на внутріросійський процесинг.

На думку банкірів, цілком можливо створити альтернативу SWIFT як мінімум для внутрішніх платежів.

Створення нової системи означає введення подвійних стандартів, що спричинить для російських банків значні витрати, які банки звалять на своїх клієнтів у вигляді подорожчання послуг.

"Весті.Економіка"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!