"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росіяни в будь-який момент можуть "ломануться" за інвалютою

Понеділок, 6 жовтня 2014, 13:07

У 2015 році в Росії буде контрольована девальвація в напрямку 50 рублів за долар.

Таку думку висловив керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.

"Росіяни починають цілком виправдано побоюватися через інфляцію і падіння рубля", - відзначає експерт.

За його словами, курс останнього знаходиться під тиском з трьох причин.

Реклама:

Перша - зниження цін на нафту - прямий удар по нафтогазовим доходам Росії і російському держбюджету, який російська влада змушена закривати банальною емісією рублів.

Друга - західні санкцій, що обнуляє можливості рефінансування зовнішніх боргів.

Третя - структурні макроекономічні проблеми Росії.

"Роки нафтодоларового достатку були витрачені даремно. Мабуть, тільки оборонка отримала необхідний поштовх до розвитку, але це непродуктивні витрати. Освіта, охорона здоров'я, наука, сільське господарство, промисловість, транспорт, енергетика, ЖКГ та інші сектори економіки практично зупинилися в розвитку", - підкреслює Найман.

Експерт нагадує, що торговий баланс Росії "звичайно ж все ще позитивний".

"Наступного року його профіцит можна очікувати на рівні 150 млрд доларів при поточних цінах на нафту і компенсуючому ефекті девальвації рубля, що зменшує імпорт", - відзначає він.

"Однак витікає валюти з Росії ще більше - близько 250 млрд доларів у наступному році. Тобто чисте сальдо негативне в розмірі 100 млрд доларів, без урахування можливого перетікання депозитів росіян з рубля в долари", - додає Найман.

Він також оцінює відтік тіньового капіталу з Росії в розмірі 120-150 млрд доларів на рік.

"Корупціонери воліють відводити гроші подалі від місця "грабежу", підприємці на всякий випадок купують нерухомість і перевозять свої сім'ї також закордон, а олігархи так і взагалі банально скуповують закордонні спортклуби та інші помітні і непомітні активи", - каже Найман.

Через зовнішній туризм, за його словами, з Росії йде 50 млрд доларів на рік, хоча в наступному році ця цифра напевно скоротиться до 35-40 млрд доларів. До цього варто додати відтік по фінансовому рахунку на виплату відсотків і дивідендів, а також погашення зовнішніх боргів - порядку 90 млрд доларів.

"Але ж є ще потенційно гігантська величина заощаджень росіян, які можуть "ломануться" за інвалютою, побоюючись неконтрольованої девальвації рубля. Наприклад, в Україні саме психоз населення, породжений в тому числі агресією Росії, привів до масштабного відтоку депозитів та конвертації їх гривневої частини в долари і євро ", - підкреслює експерт.

За підрахунками Наймана, в Росії на початку серпня росіяни тримали депозитів на 17,2 трлн рублів. З них 80% в рублях і тільки 20% в інвалюті.

"Тобто, якщо хоча б третину рублевих депозитів росіян піде на скупку інвалюти, це швидко збільшить попит на неї ще на 115 млрд доларів", - підкреслює він.

"При цьому ЦБ РФ все ще має досить великі резерви щоб ​​погасити будь-яку паніку - 465 млрд доларів на початку вересня. І в 2015 році обвального падіння рубля я не очікую - швидше за все буде контрольована девальвація в напрямку 50 руб/дол", - вважає експерт .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: