"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Франції загрожують санкції ЄС через бюджет

Понеділок, 6 жовтня 2014, 12:00

Єврокомісія має намір відкинути проект бюджету Франції на 2015 рік.

Про це пише газета Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.

Єврокомісія незадоволена тим, що новий прем'єр-міністр Франції Манюель Вальс і міністр фінансів Мішель Сапен запланували на майбутній рік бюджет, що передбачає дефіцит на рівні 4,3% від обсягу внутрішнього валового продукту, тобто значно перевищує максимально допустимий рівень у 3%, встановлений європейським пактом стабільності.

Президент Франції Франсуа Олланд після приходу до влади в травні 2012 року обіцяв привести бюджетний дефіцит країни до 3% рівня в 2013 році, проте неодноразово відкладав планований час досягнення цього показника.

Реклама:

В Єврокомісії також стурбовані тим, що Франція тепер має намір повернутися до дотримання критеріїв пакту стабільності лише в 2017 році - на два роки пізніше, ніж планувалося.

Уряд в Парижі, згідно з новими правилами, спочатку має представити свій проект бюджету на розгляд Єврокомісії, яка має право зажадати внести до нього зміни, якщо її щось не влаштує. Ці правила, прийняті на початку 2013 року, покликані запобігти новій борговій кризі, подібній до тієї, яка мала місце в Греції.

Якщо бюджет на 2015 рік не буде прийнятий Єврокомісією, вона зажадає його коригування, що може викликати конфлікт з Парижем.

В гіршому випадку Парижу можуть загрожувати санкції - розміром до 0,2% ВВП.

Як зазначає видання, випадок з Францією може стати першою серйозною перевіркою на дієвість нових правил ЄС.

Якщо уряду Франції вдасться проігнорувати заперечення Єврокомісії, то це означатиме, що нова антикризова політика ЄС, схвалена тільки в 2013 році, фактично провалилася.

Наступним проблемним випадком для Єврокомісії може стати Італія, яка також повідомила, що вона не зможе виконати встановлених на 2015 рік цілей в сфері консолідації бюджету.

Прайм

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!