"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Після нападу на Україну ринок нерухомості Москви зупинився

Неділя, 5 жовтня 2014, 14:47

Традиційного для вересня пожвавлення на ринку нерухомості Москви не відбулося.

Про це пишуть "Ведомости".

"Всі очікували, що у вересні розпочнеться традиційне пожвавлення попиту і зростання цін на нерухомість, але цього не сталося. На ринку стагнація: рублеві ціни тупцюють на місці, доларові різко знизилися услід за падаючим курсом рубля, а покупці завмерли в очікуванні", - розповідає великий московський девелопер.

Ситуацію на вторинному ринку можна охарактеризувати як тиху паніку, продовжує співробітник агентства нерухомості.

Реклама:

За даними аналітичного центру irn.ru, за вересень доларовий індекс цін на квартири в Москві втратив 2,5% (з 4988 долара до 4 863 долара за 1 квадратний метр), рублевий зріс приблизно на стільки ж.

Заступник гендиректора компанії Est-a-Tet Владислав Луцков визнає, що на вторинному ринку є стагнація.

Терміни експозиції квартир на вторинному ринку досягли нереальних величин і тривають довше, ніж в кризовому 2008 році, говорить керівник irn.ru Олег Репченко.

Керівник аналітичного центру "Інкому" Дмитро Таганов оцінює їх в 2,5-3 місяці.

У продажу є квартири, за якими тижнями не буває жодного дзвінка від покупця, каже один з московських ріелторів, попитом користуються відносно дешеві квартири вартістю 6-7 млн рублів і можна торгуватися - продавці готові скидати 5-7%.

Рублеві ціни на вторинному ринку зросли приблизно на 0,5%, відзначає Таганов. Ціни в рублях продовжують трохи рости, згоден президент "Бест-нерухомості" Григорій Полторак.

Репченко називає зростання умовним - воно пов'язане з бажанням частини продавців індексувати ціни по долару, але квадратний метр не може відіграти ослаблення рубля.

Незрозуміла ситуація з курсом долара може привести до застою на ринку, вважає Денис Бобков, керівник аналітичного центру компанії ОПІНі.

З початку року рублеві ціни на московські квартири зросли на 7-8%, в ​​цілому за підсумками року зростання буде не більше 5%, вважає Репченко: "У нинішніх умовах покупці навряд чи будуть здатні переплачувати, тому в найближчі місяці ми швидше за все побачимо продовження падіння цін у доларовому вираженні і або мінімальний приріст цін в рублевому, або взагалі його відсутність".

Передумов для зростання ринку немає, вважає керівник маркетингу і аналітики ГК "Піонер" Олександра Кржевова. За її оцінкою, до кінця року ціни в новобудовах можуть знизитися до 5%.

Репченко не виключає сценарію 2008 року, коли протягом року рублеві ціни знизилися на 10%, а доларові - на 35-40%.

У 2015 році рублеві ціни можуть впасти ще на 10%, вважає він. Але стан ринку, на думку експертів, в кінцевому підсумку буде залежати від макроекономічної ситуації в країні - від ціни на нафту, курсу рубля та індексу споживчих цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!