1 листопада починається застосування Угоди про асоціацію - спільна заява

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 19:44

Президенти України, Європейської комісії та Європейської Ради привітали початок тимчасового застосування Угоди про асоціацію 1 листопада.

Про це йдеться в спільній заяві Петра Порошенка, Германа ван Ромпея та Жозе Мануела Баррозу.

"Ми вітаємо початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС із 1 листопада 2014 року. Це відповідає прагненням українського народу, який засвідчив свою підтримку тіснішим відносинам з Європейським Союзом, у тому числі зовсім нещодавно під час парламентських виборів 26 жовтня", - йдеться в заяві.

"Угода про асоціацію стане ключовим інструментом реалізації за підтримки ЄС дуже необхідних реформ в Україні протягом наступних років. Тимчасове застосування охоплюватиме такі важливі сфери, як верховенство права, боротьба зі злочинністю та корупцією, а також посилене секторальне співробітництво",  - зазначають лідери.

Реклама:

За їх словами, інавгураційне засідання Ради асоціації, яке визначить пріоритети і започаткує процес моніторингу імплементації Угоди, відбудеться до кінця поточного року.

Президенти України, Європейської комісії та Європейської Ради також привітали продовження терміну дії автономних торговельних преференцій ЄС для України до кінця 2015 року та підтвердили важливість належної підготовки до тимчасового застосування торговельних положень Угоди з 1 січня 2016 року.

"Ми сподіваємося на швидке завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом всіма державами-членами ЄС у відповідності до національних процедур",  -зазначили вони.

Як відомо, тимчасове застосування Угоди стосуватиметься всіх розділів документу, окрім "економічного", що регулює створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Домовленість про відтермінування торгівельної частини Угоди було досягнуто на тристоронній міністерській зустрічі Україна-ЄС-Росія. Торгівельний розділ під тиском Росії відкладено до 1 січня 2016 року.

Щоби компенсувати втрати Києва за цей період, ЄС запровадив односторонні торгівельні преференції для українських експортерів

Менше з тим, експерти вважають цю домовленість неоднозначною, адже вона, імовірно, відтермінує впровадження в Україні необхідних економічних реформ.

Спільну заяву про застосування угоди було поширено напередодні цієї події, оскільки нинішній президент ЄК Жозе Мануєль Баррозу в ніч з 31 жовтня на 1 листопада припиняє виконання своїх повноважень. Новим президентом ЄК від суботи буде люксембуржець Жан-Клод Юнкер.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!