ЄС може виділити 300 мільйонів на газопровід з Польщі до Литви

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 17:44

Європейський Союз може виділити більше 300 мільйонів євро на будівництво нового газопроводу з Польщі до Литви з метою підвищення енергетичної безпеки європейського співтовариства.

Про це повідомила у п'ятницю прес-служба польської компанії Gaz System.

Раніше у жовтні заступник голови НАК "Нафтогаз України" Олександр Тодійчук заявив, що Україна після планованого будівництва нового газопроводу у Польщу зможе отримувати газ не лише з цієї країни, але у перспективі також із Литви, яка від 2015 року почне імпортувати скраплений газ.

Польська компанія повідомила, що остаточне рішення про дофінансування будівництва цього газопроводу ще не прийняте, зазначивши, що вартість усього проекту становить 558 млн євро.

Реклама:

"Це посилить ЄС у відносинах із "Газпромом", який продовжує шантажувати Європу припиненням транзиту через Україну", - написала польська Gazeta Wyborczа, коментуючи інформацію про можливе виділення Євросоюзом коштів на цей проект.

Видання також зазначає, що, крім доступу до литовського терміналу LNG, новий газопровід з'єднає польську газотранспортну систему із найбільшим у Латвії сховищем газу в Інчукалнсе, у якому може зберігатися 2 млрд кубометрів цього палива.

Gaz System також повідомив, що в число проектів, які можуть отримати фінансування ЄС, увійшли також підготовка проектної документації на будівництво газопроводів між Польщею і Чехією і Польщею та Словаччиною: на суму 1,5 млн євро і 4,6 млн євро відповідно.

Раніше у "Нафтогазі" повідомляли, що новий газопровід з Польщі в Україну збудують не раніше 2017 року.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: