"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Британія виплатить 350 мільйонів за боргами Першої світової війни

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 17:23

Міністерство фінансів Великобританії планує в лютому витратити близько 350 мільйонів доларів на викуп цінних паперів, випущених для рефінансування боргу, залученого під час Першої світової війни.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Крім того, ці папери використовувалися владою Великобританії для рефінансування боргу, що відноситься ще до участі в Кримській і наполеонівський війнах.

Під час Першої світової війни британський уряд проводив великі акції, в ході яких закликав суспільство робити патріотичні інвестиції на військові потреби, купуючи боргові папери.

Реклама:

Як зазначає Financial Times, для цього використовувався слоган: "Якщо ти не можеш битися, інвестуй все що можна в 5% бонди".

Так звані консолі були випущені для рефінансування цього боргу в 1927 році, коли міністром фінансів Великобританії був Уїнстон Черчилль. На відміну від звичайних облігацій, вони не мають терміну погашення. Тому влада може вирішувати, коли їх погашати.

Британський уряд проведе за ним виплату вперше за 67 років, щоб отримати вигоду з низьких процентних ставок, які склалися на глобальних ринках капіталу, відзначає FT.

За даними міністерства фінансів, ці папери знаходяться у 11,2 тисяч інвесторів, а річна процентна ставка за ними становить 4%. Приблизно 92% інвесторів належать консолі вартістю менше 10 тисяч фунтів. Таким чином, більшість з них має належати індивідуальним, а не інституціональним інвесторам.

Також міністерство фінансів заявило про намір виплатити весь борг, пов'язаний з участю Великобританії у Першій світовій війні. Для цього йому необхідно ще погасити консолі зі ставкою 3,5%, які були випущені в 1932 році, майже на 2 млрд фунтів (3,2 млрд доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: