"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Тексти" створили калькулятор "справедливої" ціни на бензин

Четвер, 30 жовтня 2014, 19:19

Журналісти проекту Тексти.org.ua створили інтерактивний калькулятор "справедливої" ціни бензину марки "А-95".

Він, зокрема, співставляє динаміку вартості пального в Україні з двома факторами - ціною долара і ціною нафти.

Виходячи із моделі підрахунку, застосовуваної експертами, ціна літра А-95 станом на цей тиждень повинна становити 14,3 гривні.

Утім, вони попереджають, що є ще перерахунок "справедливої" ціни за умови, що курс долара не декларований, а реальний - такий як на чорному ринку, що утворився на початку жовтня (14,5 гривні за долар).

Реклама:

У цьому випадку поточна справжня ціна бензину практично співпадає із перерахованою за реальним курсом долара "справедливою" ціною і становить 15,7 гривні.

"Виходить що бензин зараз коштує якраз стільки, скільки має коштувати виходячи з реального курсу долару, а ринок - як часто буває - виявився сильнішим за адміністративні постанови Нацбанку, і справжня економіка відбувається аж ніяк не за його офіційним курсом", - наголошують автори моделі розрахунку.

Вони також застерігають, що при користуванні калькулятором треба пам'ятати, що модель доволі примітивна, і використані дані лише за 2014 рік.

Як відомо, середня ціна на бензин марки "А-95" станом на 28 жовтня становить 15,82 гривні за літр.

Як раніше писала "Економічна правда", в Антимонопольному комітеті вважають, що ціна на бензин європейської якості, розрахована за умови існування значної конкуренції, повинна бути на рівні 14,1 грн за літр бензину марки "А-95". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: