"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ пом'якшив валютні обмеження для аграріїв

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 19:46

Національний банк вніс поправки в свою стабілізаційну постанову №540, знявши, зокрема, обмеження щодо здійснення платежів за імпортними договорами для виробників сільськогосподарської продукції.

Відповідні зміни закріплені постановою НБУ від 3 жовтня №626.

Як повідомлялося, раніше НБУ заборонив проведення операцій в іноземній валюті по здійсненню платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України і здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.

Згідно з постановою №626 дані обмеження не поширюються на випадки здійснення таких операцій виробниками сільськогосподарської продукції, операцій за участю іноземних експортно-кредитних агентств і операцій за акредитивами, які були виставлені до набрання чинності постанови №540.

Реклама:

Крім того, НБУ вніс в текст постанови ряд винятків, які раніше містилися в його листі-роз'ясненні.

Згідно з постановою, з-під заборони на здійснення валютних операцій за розрахунками за імпорт без ввезення товару на територію України виведені розрахунки з нерезидентами з оплати туристичних, транспортних та комунікаційних послуг, а також експлуатаційних витрат для транспортних засобів, що виконують рейси за межі України.

Крім того, з-під заборони виведені валютні розрахунки з оплати послуг, пов'язаних із забезпеченням функціонування авіаційної транспортної інфраструктури, послуг з фрахтування морського торговельного флоту та з оплати банками власних зобов'язань, пов'язаних зі сплатою коштів банкам-кореспондентам, міжнародним системам зв'язку, у тому числі інформаційним агентствам Reuters, Swift, Bloomberg за використання їхніх послуг.

Документ також передбачає, що заборона не поширюється на оплату власних зобов'язань банків - членів міжнародних платіжних систем, пов'язаних з організацією та забезпеченням розрахунків з використанням цих платіжних систем.

Постановою також виведений з-під цієї заборони переклад благодійними організаціями благодійної допомоги та переказ коштів Міністерством охорони здоров'я за межі України для оплати лікування фізичних осіб на підставі документів, що підтверджують необхідність такого лікування в іноземному медичному закладі.

При цьому в постанові зазначається, що таке перерахування не вимагає наявності акта цінової експертизи Державного підприємства "Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків" або погодження НБУ, а також індивідуальної ліцензії НБУ.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!