НБУ унеможливив ухилення від податків держателів зарплатних карт

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 17:08

Нацбанк унеможливив ухилення від податків власників зарплатних і соціальних карт.

Про це пише finmaidan.com.

Як зазначається, на залишок по таких картах банки часто нараховують процентний дохід, який з 1 серпня не обкладається новим податком. Щоб не створити схему з ухилення фізосіб від сплати 15% податку, на соціальні та зарплатні рахунки з 22 серпня заборонено перераховувати особисті кошти клієнтів.

НБУ ліквідував лазівку, яка могла дозволити українцям уникати сплати податку на доходи з банківських відсотків. З 1 серпня банки зобов'язані платити від імені своїх клієнтів-фізосіб податок у розмірі 15% від отриманих ними відсотків з усіх банківських рахунків, крім тих, на які перераховуються зарплати, пенсії, стипендії та соціальні допомоги.

Реклама:

Введення оподаткування змусило НБУ прийняти постанову № 499. У постанові йдеться, що банк повинен відкривати клієнту окремий банківський рахунок виключно для зарахування таких виплат. Документ набув чинності 22 серпня.

Це означає, що українці не зможуть переводити на зарплатні і пенсійні рахунки свої інші доходи і заощадження, щоб збільшити процентний дохід і приховати його від оподаткування.

"499 постанова НБУ передбачає можливість відкриття клієнтам-фізособам спеціальних рахунків, на які клієнти отримуватимуть заробітну плату, стипендію, пенсію, соцдопомогу та інші види соціальних виплат", - пояснила начальник відділу депозитних продуктів і поточних рахунків "Укрсоцбанку" Ірина Стрепетова.

"Якщо банки нараховують відсоток на залишок по поточних рахунках, то цей дохід не оподатковується. У зв'язку з цим банки повинні передбачити спеціальний режим функціонування "соціальних" рахунків, на які клієнту не можуть бути зараховані інші види надходжень", - додала вона.

Для банківських клієнтів така норма тягне за собою як необхідність відкриття додаткових рахунків для заробітку процентного доходу, так і втрату частини доходу в розмірі 15% податку.

За зарплатними картками банки зараз найчастіше платять 3-10% річних. Стільки ж отримає клієнт на руки. Прибутковість поточних рахунків становить 1-6,5%, після сплати податку - фактично 0,85-5,5%.

Поточні рахунки, прив'язані до зарплатних рахунків і на які нараховується більш висока ставка, також не уникнуть податку.

"Положення регламентує чіткий облік коштів на рахунках фізосіб для цілей оподаткування процентів на залишок особистих коштів і несправляння податку з відсотків на зарплати, пенсії, соцвиплати що надійшли. Карта може бути одна, але облік різних зарахувань повинен бути на різних рахунках", - пояснили в прес-службі ПриватБанку.

У той же час зарплати і соцдопомога можуть як і раніше виплачуватися готівкою.

"Ця постанова не забороняє здійснювати виплати зарплат, пенсій та інших соціальних виплат будь-яким іншим способом, окрім банківського рахунку. Тобто виплати як і раніше можна здійснювати через касу підприємства, на пошті", - пояснює директор департаменту бізнесу з платіжними картами банку "Київська Русь" Олександр Дрозд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: