"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна сподівається домовитися з Росією про газ через тиждень-два

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 16:09

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан сподівається, що найближчим часом Стокгольмський арбітраж ухвалить проміжне рішення по українській газовій справі.

Про це Продан сказав журналістам у п'ятницю в Брюсселі, передає УНІАН.

За його словами, найближчим часом також може бути знайдений компроміс, що дозволить вирішити спірні газові питання в ході тристоронніх переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС.

Міністр нагадав, що для вирішення спірних газових питань між Україною та Росією йдуть два паралельні процеси - йде "арбітражний процес в Стокгольмі і йдуть переговори, які ми ведемо разом з Єврокомісією".

Реклама:

"Відповідні документи ми вже подали в Стокгольмський арбітраж для того, щоб арбітраж в тій ситуації, яка є на сьогодні, прийняв так звану забезпечувальну ухвалу - проміжне рішення. І ці процеси на сьогодні йтимуть паралельно", - заявив Продан.

"Процеси в арбітражному суді можуть завершитися дуже в короткі терміни прийняттям Стокгольмським арбітражем проміжного рішення. Що буде швидше - я сказати не можу", - сказав він.

Говорячи про можливі терміни, Продан припустив, що рішення може бути прийнято арбітражним судом за "два тижні, чотири тижні", а компромісне рішення "ми можемо досягти з російською стороною на наступному чи через наступний тиждень".

"Але сказати, який процес наступить скоріше, я не можу", - наголосив він.

Український міністр знову наголосив на існуванні розбіжностей між сторонами, "навіть є розбіжності, хто підписує цей протокол".

"На сьогодні важко було узгодити всі пропозиції, які надійшли від сторін. Також немає узгоджених позицій щодо механізму формування ціни та авансу за газ. Але ми можемо рухатися вперед. Комісія повинна до вівторка отримати пропозиції від української та російської сторін стосовно того, які пункти можуть бути прийнятні українській від російської, а потім спробує нас зібрати. Коли і де - невідомо", - зазначив Продан.

Разом з тим міністр назвав "непринциповими" питання, про що саме має йти мова - про проміжний контракт з проміжною ціною чи про зміну контракту.

"Сьогодні це не принципово. Повинен бути проміжний документ, а це можуть бути зміни до існуючого контракту чи новий контракт, в якому будуть відповідним чином прописані ті узгоджені компромісні пункти, про які ми домовимося разом з Європейською комісією", - наголосив він.

При цьому Продан запевнив, що процес перегляду транзитного контракту відбудеться обов'язково, "тому що той, який ми маємо, не відповідає європейському законодавству". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!