Продан: Україна і РФ поки не домовилися щодо газу

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 14:40

Україна і Росія за посередництва Єврокомісії поки не урегулювали перехідні домовленості для відновлення постачання російського газу.

Про це заявив у п'ятницю у Брюсселі міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, повідомляє "Укрінформ".

"На сьогодні планувалися тристоронні переговори. Однак Єврокомісія отримала пропозиції до протоколу, який вона запропонувала, від російської та української сторін. Здійснюються спроби інтегрувати це у протокол. Тому кожна сторона, і українська, і російська, отримала відповідні пропозиції, і до вівторка необхідно сповістити, які є прийнятними", - розповів Продан.

Він зазначив, що за деякими пропозиціями між сторонами є великі розбіжності, зокрема й у тому, хто повинен підписати зазначений протокол.

Реклама:

За словами міністра, йдеться про проміжний документ, який може бути у формі внесення змін до чинного контакту, або ж це може бути новий контракт.

"На сьогодні складно узгодити всі позиції", - підсумував український міністр.

Як повідомлялося, 26 вересня у Берліні відбувся черговий раунд тристоронніх газових переговорів ЄС-Україна-РФ. Єврокомісія запропонувала сторонам проміжну (до кінця березня 2015 року) ціну за російський природний газ у 385 доларів за тисячу кубометрів, за якою Україна закупить у "Газпрому" 5 млрд кубометрів газу. При цьому, як пропонувалося, Україна до кінця 2014 року має сплатити російській стороні 3,1 млрд дол.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Продан за результатами переговорів зазначив, що українська сторона бачить вирішення неузгоджених питань, розглядаючи їх та формуючи компромісне рішення в рамках пакету, а саме:

- "очищення" питання ціни на природний газ від політичної (некомерційної) складової шляхом формування ціни на природний газ виключно на ринкових принципах на основі домовленостей між господарюючими суб'єктами та закріплення їх у відповідному господарському договорі (шляхом внесення до існуючого договору або укладання нового);

- погодження графіків розрахунків за природний газ, що постачався у минулі періоди, а також умов розрахунків, графіків та умов постачання газу у наступні періоди (у т. ч. умова "бери або плати", покриття пікових навантажень тощо);

- приведення у відповідність до законодавства ЄС та України ("Третій енергетичний пакет") угоди щодо транзиту російського газу до країн ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!